OVO JE OSAM MUDRIH PORUKA DOKTORA SVETOMIRA BOJANINA O VASPITANJU DECE: Svaki roditelj ih MORA ZNATI
Svetomir Bojanin, Foto: Printscreen/youtube/ Agape - Aleksandar Gajšek

pažnja

OVO JE OSAM MUDRIH PORUKA DOKTORA SVETOMIRA BOJANINA O VASPITANJU DECE: Svaki roditelj ih MORA ZNATI

Ostaće poznat po blagom pristupu odgajanju i isticanju da lični primer roditelja vredi više od bilo koje škole

Objavljeno:

Jedan od najvoljenijih i najuticajnijih deljih psihijatara u ovom delu Evrope, profesor doktor Svetomir Bojanin, preminuo je u 91. godini, za sobom ostavljajući bogat istraživački opus iz oblasti dečje neuropsihologije i savremene defektologije.

Njegov čuveni ogovor na ono "Batina je iz raja izašla" glasio je: "Da je batina bila valjana, ne bi ni izlazila iz raja", najbolji način opisuje njegov pristup vaspitanju dece koji je bio blag, jer se zalagao za nenasilne metode disciplinovanja a roditeljsku ljubav isticao kao najmoćniju vaspitnu metodu.

Malo je poznato da je profesor Bojanin godinama bio aktivan i u polju humanitarnog- milosrdnog rada te da je s tim ciljem svoje stručne savete pružao u Pravoslavnom pastirsko-savetodavnom centru SPC Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Svetomir Bojanin
foto: Printscreen/ Youtube/ AgapeShow

Profesor je, između ostalh napisao knjige: "Iz pukotine vremena", "Škola kao bolest, Prijateljski razogovori dečjeg psihijatra s roditeljima i vaspitačima","Sveti Sava - zov zvona i praporaca", "Zašto slab uspeh u školi", "Četiri eseja o dobroti".

Iz njegovog ogromnog opusa izdvajamo osam mudrih pouka o vaspitanju deteta:

Deca se vaspitavaju gledanjem

“Dete mora da nas upija kroz život. Niko još nije vaspitavao svoju decu uputstvima. Nijedan roditelj nije rekao svojoj deci da kradu, da se biju po utakmicama, a deca to sve rade. Prema tome, reč je o jednom drugom kvaru u vaspitnom procesu. Ako se tata i mama svađaju, a onda kažu detetu da bude učtivo i da se ne svađa i da bude pristojno, to je besmisleno! Problem je u tome što se deca vaspitavaju gledanjem.”

Kako se ponašamo, tome vaspitavamo

“Kako se ponašamo, kako izgledamo, tome vaspitavamo. Da li mi peremo zube, ili samo zahtevamo da dete pere zube? Da li mi peremo ruke pre i posle jela, ili to samo zahtevamo od deteta? Ako mi to ne radimo a tražimo od deteta, onda smo u konfliktu, i niti ono veruje nama, niti mi njemu verujemo.”

Što ga više zaštićuješ, manje ga štitiš!

“Moramo znati šta dete može, šta možemo da mu dozvolimo. Sa strepnjom, ali ipak moramo. Kad da prestanemo da brinemo? Ne možemo da prestanemo. Ali moramo prestati da smetamo detetu da odraste. Što ga više zaštićuješ, manje ga štitiš!”

Moramo pokušati da deci osladimo učenje

“Mi moramo decu terati da uče. Ali moramo znati i da će deca biti uspešna samo ako to i zavole. Moramo pokušati da deci osladimo učenje, da ona hoće da uče! Nije isto da li mi dete samo 'maltretiramo' da uči, ili mi s njim zajedno učimo. Nikada ne treba reći detetu:'Iidi uči, idi radi!' Ako smo uspeli da ga motivišemo, samo će hteti da radi. Ako nismo uspeli, moramo ga terati. Kaže se: 'Nemoj da zatireš stari bunar dok zidaš novi'. Dok ne budemo našli neke prave modele, ne smemo da zapustimo ono što smo bar dosada imali.”

Majka i ćerka, Deca, Sreća, Majka
foto: Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

Nisu problem fabrike igračaka nego naše strasti

“Nisu problem fabrike igračaka nego naše strasti i neodmerenosti, zbog duhovne lenjosti da se potrudimo, da se razumemo bar s onima koje volimo, a koju, kao roditelji, demonstriramo našoj deci svakog dana od jutra do večeri. Od ponašanja nas roditelja i odraslijih osoba u okruženju zavisi da li će naše dete od gumenih pušaka i tenkova graditi ograde između kojih će da 'hrani' ili 'leči' jelene, zečeve ili šimpanze, kako je i to, istini za volju, moglo da vidi na TV programima, ili će s tim stvarima jurišati da ubija susede.”

Ako mu ne ponudimo naše vrbice, uočiće ih kod drugih

“Ako mu mi ne ponudimo naše vrbice i naše zastavice, za kojima žudi cvojim celim bićem, uočiće ih kod nekih drugih ljudi iz okruženja ili na marketinškim tezgama onih koji ih svode u službu kupovine u prodaje roba i trendova, svodeći svoj životni smisao na tu prazninu postojanja, čija uzaludnost nikako nije lišena ubijanja i krvi.”

Pohvalimo ga ne kad pobedi drugog, već sebe

“Mnogo je važnije dete pohvaliti kad uradi nešto dobro, nego izgrditi ga kad je uradio neko zlo. To zlo će da usahne, da uvene, ako za sve što je dobro radio, naiđe na pohvalu i na naše radovanje. Treba da ga pohvalimo ne kad je pobedio drugog u nečemu, već kad je pobedio sebe, ako je danas bolji nego juče.”

Razvod je uvek raspadanje celine za dete

“Razvod je uvek raspadanje jedne celine za dete. Vrlo je važno da roditelji, ako vole svoju decu i ako moraju da se razvedu, ne smeju jedno o drugom da pričaju detetu ružno. Dete mora da zna da ga njegovi tata i mama vole i da su oni za njega najbolji na svetu. Tamo gde tata i mama pakoste jedno drugom, znači da koriste dete za svoje lične potrebe i zavisnosti.”

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.