BOŽIĆNA KRIZA POČINJE U 15 ČASOVA: Ovaj OBROK je vaš SPAS, jedino tako ćete je IZBEĆI
Ilustracija, Foto: Profimedia / Kittipong Jirasukhanont / Alamy / Alamy /

savet

BOŽIĆNA KRIZA POČINJE U 15 ČASOVA: Ovaj OBROK je vaš SPAS, jedino tako ćete je IZBEĆI

Evo kako da sprečite sindrom "Božićne krize"

Objavljeno:

Nedostatak energije u poslepodnevnim satima može da bude posledica neuravnotežene ishrane tokom dana, ističe nutricionistkinja.

Tokom praznika konzumiramo hranu zbog koje energija može da padne. Ovo stanje se zove "božićna kriza" i naročito se dešava u poslepodnevnim satima, posle 15 časova. Kako da ga izbegnemo, otkriva nutricionistkinja Signe Svanfeldt. Prema njenim rečima, uravnoteženi obrok bogat proteinima, vlaknima i zdravim nezasićenim mastima može da pomogne našem telu da održi nivo energije.

"Božićni praznici obično uključuju mnogo teške hrane bogate zasićenim mastima i šećerom, a sve to treba konzumirati umereno. Nakon što pojedemo tešku hranu bogatu šećerom, šećer u krvi naglo raste, a zatim pada, zbog čega osećamo da nemamo energije", objašnjava nutricionistkinja i deli i savete koji su ključni za ovaj period godine:

Božić, božićni običaji
foto: Filip Plavčić, Beta/Miloš Miškov, Zorana Jevtić

Uravnotežena ishrana

Kako bi šećer u krvi bio stabilan, jedite hranu koja je bogata vlaknima, proteinima i zdravim nemasnoćama. "Nemojte se plašiti da uključite nova hranljiva jela na Božićnu trpezu poput salate od narandže i nara, pečene šargarepe ili salate od kruške i brusnice", kaže ona.

Preskakanje obroka - nikako

Preskakanje obroka stvara osećaj da gladujemo, a to može da dovede do prejedanja. Nutricionistkinja ističe da obilni obroci mogu da smanje broj obroka, pa bi najbolje bilo da ne dozvolite takav scenario.

Dosta vode

Umor i vrtoglavica samo su neke od posledica koje nastaju usled nedovoljnog konzumiranja vode. "Osećaj gladi ponekad pomešamo sa žeđi i pojedemo nešto kad smo zapravo žedni. Zato se pobrinite da uvek imate vodu", savetuje.

Aktivnost je važna

Fizička aktivnost je tokom Božića kod mnogih u drugom planu, a to može negativno da utiče na energiju. "Čak i ako ne želite da idete u teretanu ili intenzivno da vežbate, pokušajte da uključite neku vrstu fizičke aktivnosti poput brzog hodanja ili igranja na snegu", ističe.

Alkohol

"Čašica ili dve neće uzrokovati nikakvu štetu kod zdravih i odraslih osoba, ali prekomerno pijenje može da utiče na nivo energije i navike spavanja", kaže nutricionistkinja.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Mondo/T.V./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.