PRODAVAC OTKRIO KAKO ZAPRAVO TREBA DA IZGLEDA BADNJAK: Ako stavite OVO u njega, godina će biti RODNA I BOGATA
Badnjak, Foto: Stefan Stojanovic

obratite pažnju

PRODAVAC OTKRIO KAKO ZAPRAVO TREBA DA IZGLEDA BADNJAK: Ako stavite OVO u njega, godina će biti RODNA I BOGATA

Kod nas je običaj da položajnik badnjak okači u sobi i da ga mi onda okitimo novčanicama, pa je za decu i to zanimljivo", navodi Jovan iz Grocke

Objavljeno:

Badnjaci koji se prodaju na pijacama i u supermarketima su različiti: sa crvenim mašnama, kukuruzim, pšenicom, ikonicama, slamom... Kako, zapravo, badnjak treba da izgleda i da li bacamo pare na one "sa dodacima".

"U Badnjak stavljam dren, slamu, kukuruz - sve ono što treba. To sam naučio od babe, dede, oca, s kolena na koleno. I deca prave, oni se čak više raduju Božiću nego Novoj godini. Pomažu nam da pravimo badnjake, pa ih mi onda nagradimo. Kod nas je običaj da položajnik badnjak okači u sobi i da ga mi onda okitimo novčanicama, pa je za decu i to zanimljivo", navodi Jovan iz Grocke.

Šta sa pšenicom posle Božića?

Badnjak, Kalenić
foto: Stefan Stojanovic

"Dok je zelena, zelena je. Kada više ne bude, poljubite je i bacite, kao i ovu čašu, da bi sledeće godine mogao da vam prodam novu!" objasnio je Zoran šta treba da radimo sa onom pšenicom koja se sadi u čašama i krasi naše domove tokom božićnih praznika.

Zoran iz Arilja objašnjava da nema potrebe da na badnjaku bude "sve i svašta". Njegovi "buketi" imaju klas žita i zrna kukuruza u plastičnoj kesici. Navodno, to će doprineti da nam godina bude rodna i bogata.

Ispred pijace Zeleni venac pijace, kao da je nikla šuma badnjaka. Tu se ne prodaju samo manji, ručno okićeni badnjaci, već ljudi nose i cela drva!

Prodavci kažu da dugačke grane kupuju oni koji će ih potom paliti u crkvama i hramovima, ali nađe se i neki kupac koji ima dvorište, pa želi celo drvo da ponese kući.

02:18

KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN

(Espreso/Alo/S.Ć./Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.