NAJVAŽNIJA PRAVILA OKO BOŽIĆNE ČESNICE RETKO KOJI SRBIN ZNA: Ove OBIČAJE mora svaki pravi DOMAĆIN da ispoštuje
Česnica, Foto: Profimedia

svaki pravoslavac ovo mora da zna

NAJVAŽNIJA PRAVILA OKO BOŽIĆNE ČESNICE RETKO KOJI SRBIN ZNA: Ove OBIČAJE mora svaki pravi DOMAĆIN da ispoštuje

Česnica, božićni hleb koji se tradicionalno priprema uoči Božića, nosi sa sobom bogatu simboliku i običaje koji se razlikuju širom Srbije

Objavljeno:

Prema predanju, ime česnica potiče od staroslovenske reči "čest", što označava deo, jer se hleb tradicionalno "cepa" među ukućanima na Božić, kako bi svako dobio svoj deo.

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju 7. januara Božić, najradosniji hrišćanski praznik koji slavi rođenje Isusa Hrista.

Božić, Badnje veče, Badnji dan
foto: Stefan Stojanović

Simbolika i tradicija

Česnica se priprema u čast rođenja Isusa Hrista, a smatra se da simbolično predstavlja povojnicu ovog verskog praznika. U sam hleb se tradicionalno stavlja novčić, koji može biti zlatan ili srebrni, a simbolika novčića potiče od darivanja malog Isusa po rođenju.

Simboli i običaji

Interesantno je da se u česnicu mogu stavljati i drugi predmeti, poput grančice drena, pasulja, žita, jezgra oraha, suvog grožđa ili grančice boba, a svaki od njih nosi svoju specifičnu simboliku. Na primer, pronalazak novčića u česnici se smatra predskazanjem sreće i blagostanja u narednoj godini, dok domaćin novčić stavlja u okvir ikone kako bi ga koristio sledeće godine. Zanimljivo je da se sastav česnice može razlikovati u zavisnosti od regiona. Na primer, u nekim krajevima Srbije se u česnicu dodaje grančica drena, koja simboliše zdravlje, dok se u drugim delovima zemlje u hleb može staviti grančica badnjaka, simbolizujući blagostanje.

Česnica
foto: Profimedia

Kada se pravi česnica

Domaćica ili domaćin, božićnu česnicu mesi u rano božićno jutro, a ponegde i na Badnji dan. Starinski običaj je da se upotrebljava voda sa izvora ili iz bunara, a onaj ko je mesi na sebi treba da ima svečano odelo, belu košulju, koje su nekada bile izvezene zlatnim nitima.

Božićna česnica u stvari je obredni hleb ili kolač. Na Božić, u podne, ili nešto ranije, domaćin sa još jednim ukućaninom prvo upali sveću i očita molitvu, zatim okrene česnicu tri puta s leva na desno, a nakon toga ukućani počinju da lome česnicu. Starinski je običaj da se pri tome pazi da ne otpadne nijedna mrva.

BONUS VIDEO

07:01

SVAKI DUŽI POST IMA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU! Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca!

(Espreso/Srecnarepublika/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.