NAJBOLJI SAVETI KAKO DA PIJETE OMILJENO PIĆE, A DA VAS NE UHVATI: Svi greše u OVOME zato vas sutradan čeka MAMURLUK
Ilustracija, Foto: Shutterstock

obratite pažnju

NAJBOLJI SAVETI KAKO DA PIJETE OMILJENO PIĆE, A DA VAS NE UHVATI: Svi greše u OVOME zato vas sutradan čeka MAMURLUK

Pogledajte neke od savete stručnjaka

Objavljeno:

Euforična atmosfera ne može da se ne primeti na ulicama, a mnogi ugostiteljski objekti organizovali su i dnevne žurke, tzv. matine. Kako Nova godina da prođe bez nazdravljanja i čašice alkohola?

Tada mnoge brzo i lako ponese atmosfera, pa i ne obraćaju pažnju koliko su popili. Onima koje brzo "hvata alkohol" Nova godina može da pođe u nekom drugom smeru, te da se ne sećaju ničega. Naravno, tu je i neizostavni mamurluk sutradan. Kako da popijete, a da se ne napijete?

Nikako na prazan stomak

Čuveni savet da nikako ne pijete na prazan stomak je prva linija odbrana od opijanja. Ako ste već odlučili da pijete, jedite prvo kako valja. Ako to ne učinite, alkohol će otići pravo u krvotok. Najbolja hrana uz alkohol je pire krompir jer on usporava apsorpciju alkohola u krvotok, savetovao je ranije narkolog Evgenij Brun.

Alkohol
foto: Profimedia

Ne mešati pića

Da ne treba da mešate pića, verovatno ste već čuli. I iskustvo vam može biti odličan učitelj. Ukoliko ste mešali na primer pivo sa žestinom, sigurno ste se ujutru probudili sa užasnom glavoboljom ili mamurlukom. Zato, pamet u glavu. Držite se jednog pića i "ne nalivajte se njime", žurka traje nekoliko sati...

Metoda pola-pola

Jedan od načina da se smanji opijanje jeste "metoda pola-pola" gde naizmenično pijete bezalkoholno i alkoholno piće. Ova metoda ne znači potpuno odustajanje od alkohola, već umesto toga mešanje alkoholnih pića sa bezalkoholnim alternativama ili vodom. Takođe, prema rečima stručnjaka alkohol nikako ne treba piti sa gaziranim pićima, jer ugljen-dioksid koji se nalazi u njima povećava apsorpciju alkohola. Dakle, čaše vode između pića pomoći će vam da održite nivo hidratacije i utolite žeđ.

BONUS VIDEO

02:52

LEKOVITOST HIPERBARIČNE KOMORE: Pomaže kod UMORA, MAMURLUKA, ali i mnogo ozbiljnijih OBOLJENJA

(Espreso/Mondo/T.B./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.