VETERINAR REKAO ŠTA DA URADITE AKO SE VAŠ PAS PLAŠI DRUGIH PASA: Ovo će SPASITI vašeg ljubimca suvišnog STRESA
Ilustracija, Foto: Kurir TV

savet

VETERINAR REKAO ŠTA DA URADITE AKO SE VAŠ PAS PLAŠI DRUGIH PASA: Ovo će SPASITI vašeg ljubimca suvišnog STRESA

Ako se vaš ljubimac plaši drugih pasa evo kako da mu pomognete

Objavljeno:

Izveli ste svog psa u šetnju i on uvek pokazuje strah kada sretnete drugog psa. I vi ne znate kako da se postavite u ovoj situaciji.

Postoji pravi način da se nosite sa tom situacijom i pomognete svom ljubimcu da prevlada taj strah i vodi ispunjen život.

Evo nekoliko korisnih saveta kako se nositi s tim:

Razumevanje uzroka

Prvi korak je razumevanje uzroka straha prema drugim psima. Taj strah može proizlaziti iz loših iskustava u prošlosti, socijalizacijskih problema u mladosti ili genetskih predispozicija. Razumevanje korena straha pomoći će vam da prilagodite svoj pristup.

Budite strpljivi i dozvolite mu da to radi: Trener pasa otkriva tri važna razloga zbog kojih pas mora da njuška u šetnji

Konsultacija s veterinarom

Ako primetite da je strah vašeg psa od drugih pasa ozbiljan i utiče na njegovu svakodnevicu, posavetujte se s veterinarom. Oni mogu isključiti moguće medicinske uzroke straha i predložiti dalje korake.

Postepena socijalizacija

Nemojte prisiljavati psa u situacije koje ga plaše. Umesto toga, postepeno ga izlažite drugim psima uz kontrolisani pristup. Počnite s posmatranjem drugih pasa na daljinu i postepeno povećavajte blizinu kako bi vaš pas polako gubio strah.

Korišćenje pozitivnog ojačavanja

Nagradite željeno ponašanje svog psa koristeći pozitivno ojačavanje. Kada se ponaša hrabro i opušteno u prisustvu drugih pasa, nagradite ga omiljenom poslasticom ili pohvalom.

Pas
foto: Kurir TV

Trening

Osnovni trening poslušnosti može pomoći u održavanju kontrole nad psom u prisustvu drugih pasa. Naučite ga osnovnim naredbama poput "sedi" ili "dođi" kako biste ga brže smirili u stresnim situacijama.

Stručna pomoć

Ako se suočavate s ozbiljnim problemima straha kod svog psa, razmislite o angažovanju stručnjaka za ponašanje pasa ili trenera. Oni će vam pomoći da razvijete personalizovan plan treninga i terapije.

Strpljenje i saosećanje

Bitno je imati strpljenja i saosećanja prema svom psu tokom procesa suočavanja sa strahom. Neka proces bude postepen i bez pritiska kako biste omogućili svom ljubimcu da se oseća sigurno.

Svaki pas je jedinstven, pa će i proces prevladavanja straha biti jedinstven za svakog pojedinca. Bitno je pružiti podršku i razumevanje svom psu i pomoći mu da postane siguran i samouveren u prisustvu drugih pasa. Sa vremenom i posvećenošću, mnogi psi mogu naučiti kako da prevaziđu svoje strahove i da uživaju u druženju s drugim psima

Bonus video:

03:53

U SRBIJI GA NAJČEŠĆE IZBEGAVAJU, ALI JE JEDINA ZAŠTITA U POSLOVANJU Advokat Marko Kovač o ulozi agencija i pravima zakpaca

(Espreso/24Sedam/K.O./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.