OVAJ NEOČEKIVANI SIMPTOM PODIŽE HOLESTEROL, A IMA VEZE SA KOVIDOM: U velikom ste RIZIKU ako ga IMATE
Holesterol, Foto: Wladimir Bulgar / Alamy / Alamy / Profimedia

OVAJ NEOČEKIVANI SIMPTOM PODIŽE HOLESTEROL, A IMA VEZE SA KOVIDOM: U velikom ste RIZIKU ako ga IMATE

Prema jednoj studiji, disfunkcija čula mirisa može da ukazuje na visok nivo ovih masnoća

Objavljeno: 10:15h

Kada govorimo o povišenom holesterolu, obično mislimo na visoke vrednosti LDL, odnosno "loših" masnoća koje su u direktnoj vezi sa kardiovaskularnim oboljenjima, ali i brojnim drugim.

Visok holesterol u Srbiji često nazivaju i ubicom broj 1 zbog ogromnog broja ljudi koji boluju od ovog stanja, kao i "tihim ubicom" zbog odsustva simptoma, međutim neka istraživanja pobijaju ovu teoriju.

Prema jednoj studiji, disfunkcija čula mirisa može da ukazuje na visok nivo ovih masnoća. Ovo je otkriće je posebno važno sada, budući da je jedan od najčešćih simptoma kovida, upravo gubitak ovih čula.

holesterol
foto: Yukchong Kwan / Panthermedia / Profimedia

Nažalost, ovaj glavni uzročnik bolesti srca i krvih sudova često se otrkije tek kada se stanje pogorša. Istraživanja sugerišu da promene u senzornim, odnosno čulnim funkcijama mogu da ukazuju na visok nivo holesterola.

Istraživači u studiji objavljenoj u "Journal of Nutrition" ispitali su vezu između disfunkcije ukusa i mirisa i koncentracije holesterola u krvi. Istraživanje je sprovedeno u Kini nad 12.627 ispotanika, odčega je 10.418 bilo muškog i 2.209 ženskog pola.

Ispitanici su podeljeni u tri grupe na osnovu toga koliko je stepen poremećaja mirisa i ukusa, u rasponu od 0 (najbolji) do 2 (najgori). Istovremeno su svima urađene osnovne analize krvi - ukupni holesterol, LDL holesterol, HDL holesterol i trigliceridi. U "jednačinu" su uključeni parametri kao što je pol, obrazovanje, pušenje, konzumiranje alkohola, gojaznost, istorija kardiovaskularnih bolesti, raka i povreda glave.

Zaključak studije je da je disfunkcija mirisa i ukusa povezana sa visokom vrednošću ukupnog holesterola.

Kada se kaže disfunkcija, to može da znači da uopšte ne osećamo ili slabije osećamo ukuse i mirise. Moguće je i da imamo i drugačiji doživljaj ukusa i mirisa, da nešto što je slatko, zapravo osećamo kao kiselo, a ono što je resko nam miriše "blago".

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.