SVI IH STAVLJAMO NA NOVOGODIŠNJU JELKU, A NEMAMO POJMA KOLIKO SU OPASNE: Izazivaju POŽAR brzinom svetosti
Jelka, Foto: Anna Galkovskaya / Panthermedia / Profimedia

budite oprezni

SVI IH STAVLJAMO NA NOVOGODIŠNJU JELKU, A NEMAMO POJMA KOLIKO SU OPASNE: Izazivaju POŽAR brzinom svetosti

Pogledajte kako da sprečite požar u kući tokom praznika!

Objavljeno:

Za vreme novogodišnjih i božićnih praznika mnogima je posebna čar da okite svoj dom. Dosta ukrasa, lampica, svetiljki i ostalih čarolija nekako najmlađi najviše obožavaju. Tada dom postane prazničan u pravom smislu te reči. Međutim, malo nepažnje može da pokvari čitavu atmosferu.

Novogodišnje sijalice i lampice jedne su od uzroka požara u prazničnim danima. Pravilno rukovanje i tretiranje istih sprečava nastanak požara, samim tim i štete. Najmanje 50% svih požara je električne prirode, stoga proverite da li svi električni ukrasi isključeni i izvučeni iz utičnice pre spavanja ili kad izlazite iz kuće.

Stručnjaci savetuju da pre kićenja jelke proverite da li postoje neka oštećenja na žicama i samim sijalicama. Takokđe, trudite se da ne preopteretite utičnicu (onu sa više ulaza), prenosi Dejli Star.

jelka
foto: Volodymyr Maksymchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

"Nikada ne ostavljati bilo šta što može izazvati požar uključeno u struju ukoliko planirate negde da odete. Koliko god da su sijalice lepe, treba ih isključiti da bi porodica i kuća ostali bezbedni. Isto važi i tokom noći. S druge strane, pre uključivanja lampica treba proveriti kablove da nisu negde oštećeni, da nije neki u prekidu. Ukoliko se primeti da ima nekih oštećenja, treba ih otkloniti, jer uvećavaju rizik od požara i ugrožavaju bezbednost onoga ko time rukuje. Posebno ističe da valja izbegavati i kačenje sijalica po zavesama, s obzirom na to da požar može brzo planuti zbog materijala od kojih se one proizvode", takođe je savetovao za Kurir, Dušan Jovanović, komandir dobrovoljnog vatrogasnog društva Matica Zemun.

Šta ako se sijalice zapale?

pozvati vatrogasce

ukoliko je moguće, sijalice isključiti iz struje

požar nikad ne gasiti vodom

evakuisati se na bezbedno

Takođe, nisu samo sijalice uzrok požara u vreme praznika, već i prirodan izvor plamena može da bude koban. Vodite računa da postavite jelku što dalje od kamina i sveća.

Bonus video:

01:49

POZNATI KUVAJU U EMISIJI MAJKE I SNAJKE Recept za pileća krilca sa pivom kakve dosad niste probali, za sam kraj VIP nedelje

(Espreso/Mondo/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.