SRČANI PROBLEMI MOGU BITI FATALNI ZA ŽENE, PRIPAZITE SE: Srce ne pokazuje simptome, a RIZIK je veoma VISOK
Foto: Profimedia / BURGER/PHANIE / Shutterstock Editorial /

zdravlje

SRČANI PROBLEMI MOGU BITI FATALNI ZA ŽENE, PRIPAZITE SE: Srce ne pokazuje simptome, a RIZIK je veoma VISOK

Brojevi šoka znače da kardiovaskularne bolesti (KVB) čine neverovatnih 27 posto svih smrtnih slučajeva žena

Objavljeno:

Srčane bolesti kod žena su istorijski bile nedovoljno prepoznate, nedovoljno lečene i nedovoljno istražene. Specifični faktori rizika kao što su pušenje i visok krvni pritisak mogu biti smrtonosniji za žene, koje takođe imaju specifične faktore rizika vezane za trudnoću i menopauzu.

Irska fondacija za srce poziva žene u Irskoj da daju prednost svom zdravlju srca u okviru kampanje "Njeno srce je važno“. KVB (kardiovaskularna odeljenja) obuhvata sve bolesti srca i cirkulacije, ali se najčešće odnosi na koronarne bolesti srca kao što su angina i srčani udar, moždani udar i druga oboljenja krvnih sudova.

Brojevi šoka znače da kardiovaskularne bolesti (KVB) čine neverovatnih 27 posto svih smrtnih slučajeva žena.

Krvni sudovi, Vene, Arterije, Krv
foto: Profimedia

Ostala stanja uključuju urođenu bolest srca, bolest srčanih zalistaka i bolest srčanog mišića, koja je poznata kao kardiomiopatija.Viši dijetetičar nacionalne dobrotvorne organizacije, Orna O'Brien, iznela je pet uobičajenih grešaka koje žene prave u zdravlju srca.I ona je izložila jednostavne načine da ih ispravi.

Prvo, pozvala je žene da prestanu da pretpostavljaju da je uobičajena bolest samo muški problem, insistirajući na tome da žene starije od 30 godina treba da proveravaju krvni pritisak i holesterol svakih pet godina.

"Uprkos pogrešnom shvatanju, jedna od četiri žene u Irskoj umire od srčanih bolesti i moždanog udara, što je šest puta više od smrti od raka dojke." - rekla je Orna.

Krvni ugrušak, Tromb, Vene, Arterije, Krvni sudovi, Srce
foto: Profimedia

Za žene je od suštinskog značaja da se obrazuju o zdravlju srca. Žene su manje svesne simptoma srčanog udara od muškaraca jer njihovi simptomi mogu biti nejasniji. Shodno tome, žene mogu odložiti traženje pomoći ili ne pozvati hitnu pomoć što može uticati na njihove šanse za preživljavanje.

Većina žena već zna šta čini zdravim načinom života, ali mnogi zahtevi savremenog života mogu stati na put. "Fondacija Irish Heart nudi besplatan časopis za brigu o sebi i blagostanje, dizajniran da pomogne ženama da identifikuju oblasti na koje bi imale najviše koristi od fokusiranja, razumeju svoje navike i postave realne ciljeve." - poručila je O'Brien.

Bonus video:

01:49

POZNATI KUVAJU U EMISIJI MAJKE I SNAJKE Recept za pileća krilca sa pivom kakve dosad niste probali, za sam kraj VIP nedelje

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.