DOKTORKA OTKRILA KOJA MESTA NA TELU SRBI ZABORAVLJAJU DA PERU, A LEGLO SU BAKTERIJA: Pazuh je mnogo ČISTIJI od toga
Ilustracija, Foto: Profimedia

savet

DOKTORKA OTKRILA KOJA MESTA NA TELU SRBI ZABORAVLJAJU DA PERU, A LEGLO SU BAKTERIJA: Pazuh je mnogo ČISTIJI od toga

Evo koja mesta na telu zaboravljate da operete

Objavljeno: 22:13h

Budite brutalno iskreni: izribate li uvek celo telo kad se tuširate? Možda žurite i pokušavate da se osvežite što je brže moguće ili se možda fokusirate samo na nekoliko ključnih područja tokom pranja nakon teretane. Međutim, prema dr. Džen Kudl, prečesto preskakanje temeljnog tuširanja može uticati na vaše zdravlje, piše Metro.

Porodična doktorka sa sedištem u SAD-u podelila je dva videa na TikToku s detaljima o delovima tela koje ne peremo dovoljno, prikupivši više od 2,5 miliona pregleda za svoje savete o higijeni. U prvom klipu dr. Džen ističe važnost čišćenja pupka i područja iza ušiju, savetujući da se podsetite na to trljanjem uha i njušenjem prsta: ‘Ako je odvratno, niste se oprali tu nedavno’.

Abas Kanani, farmaceutkinja u Chemist Click-u, rekla je ranije: ‘Vaš pupak je pomalo nejasno mesto gde vlaga može uzrokovati nakupljanje bakterija. Područje iza ušiju takođe treba biti na listi, jer znojne žlezde skupljaju znoj i ispuštaju sebum, uzrokujući nakupljanje prljavštine’.

Zatim je dr. Džen navela nokte kao potencijalno središte bakterija, rekavši: ‘Puno prljavštine ostane zarobljeno ispod naših noktiju. Ne razmišljamo često o tome’. Nokti mogu sadržavati (i širiti) infekcije kao što su paraziti i bakterije koje mogu uzrokovati proliv i povraćanje, zato ih vredi redovno dobro čistiti.

Tuširanje
foto: Profimedia

Noge su bile sledeće koje su privukle pažnju dr. Džen: ‘Želim da stvarno operete noge. Ne govorim o tome da vam sapun teče niz noge pod tušem, govorim o pranju’. Na kraju, ona tvrdi da su nožni prsti peto područje koje se najčešće zaboravlja, dodajući: ‘Želite da budete sigurni da ne izazivate infekcije mnogo različitih vrsta, pobrinite se da perete nožne prste – i ostatak tela, usput’.

Prema Abas, ‘nakupljanje znoja može uzrokovati gljivične infekcije’ na prstima, a smrdljiva stopala mogu biti posledica loših higijenskih navika. U svom drugom videu na tu temu, dr. Džen je potaknula svojih 160.000 pratilaca da operu nabor oko nosa, jer može postati ‘mastan’ ako ne doprete tačno u uglove i pukotine tokom čišćenja.

Za one koji imaju akne na leđima, ona takođe preporučuje da provedu više vremena u pranju leđa, pravilno sa sunđerom za pranje i sapunom umesto da samo puste vodu da teče preko njih. Sledi donji deo stopala, a dr. Džen kaže: ‘Ne, nije dovoljno samo biti u mokrom okruženju pod tušem. Pazite da operete donji deo stopala kako biste smanjili šanse za infekciju. Pomaže pilinga, a svi žele meka stopala, zar ne?’.

10 područja koja ne smete zaboraviti pod tušem, prema dr. Jen:

  • Pupak
  • Područje iza ušiju
  • Ispod noktiju
  • Noge
  • Između nožnih prstiju
  • Nabor oko nosa
  • Leđa
  • Donji deo stopala
  • Ispod bilo kakvih nabora
  • Unutrašnjost ušiju

Bonus video:

01:54

RUSKA SLUŽBA JE UPOZORILA NAŠU VLAST NA ONO ŠTO SE SPREMA Stručnjaci: Ne odgovara im da zemlja Evrope nije uvela sankcije Rusiji

(Espreso/Krstarica/A.J./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.