NIKAKO NE BACAJTE VODU POSLE KUVANJA PIRINČA: Ona REŠAVA PROBEM mnogih žena u SRBIJI, bićete nam ZAHVALNI
Ilustracija, Foto: Prinstcreen/Youtube/ Jamie Oliver

savet

NIKAKO NE BACAJTE VODU POSLE KUVANJA PIRINČA: Ona REŠAVA PROBEM mnogih žena u SRBIJI, bićete nam ZAHVALNI

Nikako ne bacajte vodu nakon kuvanja pirinča, obavezno je upotrebite za ovo

Objavljeno:

Da li ste ikada pomislili da bi se voda u kojoj ste kuvali pirinač mogla pretvoriti u čudotvorni eliksir za vaše biljke?

Nakon što ovo pročitate, više nećete bacati mutnu vodu koja obično završava u odvodu i može biti prava poslastica za vaše cveće i kućne biljke.

Kako pripremiti i koristiti ovu magičnu vodu

Nakon što skuvate pirinač kao i obično, pustite da se voda ohladi pre upotrebe. Ako vam se čini previše gusto, dodajte malo čiste vode.

To je zato što previše skroba može biti kontraproduktivno za vaše biljke. Preporučuje se da se voda ne soli, jer bi previše natrijuma moglo da ima suprotan efekat.

Cveće
foto: Printscreen/youtube/Kruna VD

Jedna obična olovka pomoći će vašim sobnim biljkama da prežive zimu

Sada ste spremni da koristite vodu za kuvanje pirinča: zalijte svoje biljke njome kao da je to normalna voda, ali izbegavajte vlaženje listova.

Možete ponoviti ‘tretman lepote’ jednom ili dva puta nedeljno bez preterivanja: previše je uvek loše, a skrob u zemljištu, ako je prisutan u velikim količinama, može negativno uticati na vaše biljke.

Da biste održali ravnotežu, zalivajte naizmenično pirinčem i običnom vodom.

Za koje biljke i cveće je najefikasnija voda za kuvanje pirinča

Voda za kuvanje pirinča može biti posebno efikasna za razne biljke i cveće, posebno one koje imaju koristi od malo bogatijeg zemljišta skrobom i hranljivim materijama.

Evo nekoliko primera:

1. Kućne biljke: Mnoge uobičajene sobne biljke, kao što su sanseverija (svekrvin jezik), potos i filodendron, mogu imati koristi od pirinčane vode za snažniji rast.

2. Cveće kao što su hortenzije, ruže i begonije cene dodatnu zalihu hranljivih materija, posebno tokom faze aktivnog rasta ili cvetanja.

3. Povrće i aromatične biljke: kao što su paradajz, paprika, bosiljak i peršun mogu imati koristi od pirinčane vode, jer im daje nutritivni podsticaj koji podržava njihov rast.

4. Acidofilne biljke: Pirinčana voda je takođe posebno pogodna za biljke koje preferiraju blago kiselo zemljište, kao što su azaleje, rododendroni i gardenije, posebno ako se ne soli tokom kuvanja.

Hrizantema, Cvet, Cveće
foto: GWI/Rita Coates / Garden world images / Profimedia

5. Sukulenti: Iako zahtevaju manje zalivanja, pirinčana voda može biti korisna ako se koristi štedljivo, obezbeđujući hranljive materije bez stresa na tlo.

Biljke kojima ne treba davati vodu za kuvanje pirinča

Neke biljke, poput orhideja ili neke vrste kaktusa, vole manje hranljivo zemljište i možda neće imati koristi od pirinčane vode.

Generalno, kao i kod svakog tretmana, posmatrajte kako vaše biljke reaguju i prilagodite se prema tome.

Bonus video:

00:15

Pokidani kablovi u vodi

(Espreso/Krstarica/A.J./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.