OBRATITE PAŽNJU KOGA PUŠTATE U KUĆU ZA PRAZNIKE I ŠTA RADITE U PONOĆ: Ovakve ljude NI U LUDILU ne puštajte unutra
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić, Profimedia, Marina Lopičić, Zorana Jevtić

ovo morate znati

OBRATITE PAŽNJU KOGA PUŠTATE U KUĆU ZA PRAZNIKE I ŠTA RADITE U PONOĆ: Ovakve ljude NI U LUDILU ne puštajte unutra

Nova godina je period kada svi očekujemo nešto novo i drugačije

Objavljeno:

To je uglavnom vezano za neke promene, kod nekoga je to promena statusa, neki žele novi stan ili auto, drugi da promene posao. Sve želje su uglavnom sabrane u minut do ponoći i pomeranje kazaljke posle 12 mnogima stvara optimizam da će sve kenuti nabolje.

Iako svako od nas misli da sve ide svojim tokom kao i svakog dana te da će se i te promene, situacije spontano dešavati, ipak neke stvari su u našoj kontroli, barem ako je verovati nepisanim pravilima koja važe u našem narodu, pa čak i kada je noovogodišnja noć u pitanju. Kao i kod drugih praznika i za Novu godinu postoje običaji koji preporučuju šta bi trebalo raditi, a šta izbegavati za proslavu. Za vas smo napravili spisak nekih stvari koje vam možda nisu bile poznate i koje ćete nakon čitanja ovog članka početi da primenjujete.

Poljubite drage osobe

U ponoć je prema verovanju poželjno poljubiti drage osobe. Čestitanje i obavezno ljubljenje se vezuje za stvaranje bliskih emotivnih veza sa ljudima u narednoj godini. Nije slučajno što u ponoć mnogi pomisle na drage osobe koje fizički nisu tu, a oni koji proslavljaju sa partnerima, porodicom ili prijateljima, uglavnom znaju kome ide zagrljaj.

Zagrljaj drage osobe je povezano sa vašim emotivnim odnosima sa ljudima u novoj godini

Napunite novčanik

Svi volimo da tokom cele godine zavirmo u pun novčanik ili frižider ali nažalost nije uvek tako. Ipak, neposredno pred početak naredne godine, veruje se da bi novčanik trebalo napuniti novčanicama, a frižider hranom kako bi novu godinu dočekali u blagostanju.

novčanik
foto: James Clarke Images / Alamy / Profimedia

Platite račune

Ulazak u novu godinu ne bi trebalo započeti dugovima i neplaćenim računima pa je najbolje to rešiti u staroj godini kako bi finansijski bili rasterećeniji.

Nemojte spavati uoči nove godine

Mnogi smatraju kako će oni koji prespavaju ili spavaju počekom godine biti spavalice tokom čitave i da će biti lenji kada je posao u pitanju. Zbog toga se preporučuje da budete budni i dinamični jer će vam takva biti i godina.

Trebalo bi da izbegavate spavanje uoči nove godine jer ćete prema verovanjima "prespavati" narednu

Pazite šta jedete

Za Novu godinu se preporučuje da jedemo prasetinu i kupus jer prase se smatra "dinamičnom" životinjom zbog čega će takva biti i godina i da će ljudi napredovati. Preporučuje se izbegavanje piletine i ćuretine jer živina jede svašta i ona se smatra prljavom, a prljavština izraz je siromaštva.

Obucite nešto novo ili crveno

Nova odeća bi trebalo da unese novine. Preporučuje se ženama da nose crveni donji veš jer on donosi sreću i novu ljubav u vašem životu.Nova odeća bi trebalo da najavi nove stvari u vašem živtu zato požurite u kupovinu

Ne iznosite ništa 1. januara

Početkom godine se savetuje da ne iznosite iz kuće ništa pa čak i smeće. Takođe se ne preporučuje ni pranje veša ili sudove, ali treba da pazite da ne polomite nešto jer po starim verovanjima to je loš znak.

ARilje, Nova godina, Fića
foto: RINA

Nemojte da plačete

Izbegavajte plakanje u novogodišnjoj noći jer se veruje da će vas onda to pratiti tokom naredne godine. Umesto toga, nabacite osmeh na lice i dočekajte novu u pravom raspoloženju.

Nemojte pozajmljivati novac

Humanost i pomaganje drugima jedna od najlepših osobina kod pojedinca, međutim, pozajmljivanje novca uoči nove godine trebalo bi izbegavati jer to predskazuje čitavu godinu materijalnih problema, a finansijska sigurnost je nešto čemu svi težimo.

Pozajmljivanje novca uoči nove godine se ne preporučuje jer će vas pratiti finansijski problemi

Pazite ko prelazi vaš prag

Prema starim verovanjima žena je donosila nesreću pa je bilo preporućljivo da prva osoba koja zakorači u vaš dom bude neki lepi mlad muškarac. Takođe nije se savetovalo da se pušta osoba plave ili crvene kose. Ovo naravno ne znači da nećemo pustiti svoje prijatelje koji tako izgledaju u kuću.

Ipak, sve ovo je u krajnjem slučaju više zabavnog karaktera, a na nama je da li ćemo se nečega pridržavati. Svakako mi smo ti koji krojimo svoj uspeh i pozitivne promene pa treba u svemu naći ravnotežu.

BONUS VIDEO

00:45

KOLIKO JE VAŽNA ISTINA U SAVREMENOM DRUŠTVU: Milica Kulić - Imamo dominantno verovanje, pre razumevanja (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/srecnarepublika/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.