VERUJE SE DA OVA BILJKA DONOSI SREĆU I IZOBILJE U SVAKOJ KUĆI: Lako se održava, a dom će vam držati u BLAGOSTANJU
Detelina, Foto: Credit: EB Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

verovanje

VERUJE SE DA OVA BILJKA DONOSI SREĆU I IZOBILJE U SVAKOJ KUĆI: Lako se održava, a dom će vam držati u BLAGOSTANJU

Međutim, nije samo odličan izbor za prozore i kuće, već i terase i dvorišta

Objavljeno:

Ljubičasta ukrasna detelina potiče iz porodice Oksalisa (Oxalis triangularis), a svojim lepim i nežnim listovima i cvetovima osvaja i krasi sve više domova.

Potiče iz Brazila, a njeni tamnoljubičasti cvetovi se zatvaraju tokom noći, piše Lepa & Srećna.

Kako negovati ukrasnu detelinu?

Traži svetlost i vlažno zemljište. Ukoliko je gajite u spoljašnjim uslovima, obezbedite joj svetlost, ali imajte na umu da im prija temperatura oko 15 stepeni. Mogu tolerisati i veće teperature, međutim mora se voditi računa, jer ako pređe 27 listovi će klonuti i biljka neće biti sveža i lepa. Zalivanje treba biti oskudno, što znači malom količinom vode s vremena na vreme.

Detelina
foto: Printscreen YouTube/Alchemy - GardenIn

Razmnožavanje

Ukrasna detelina raste iz lukovica i razmnožava se njihom deobom. Kao i ostale lukovice, i ova detelina ima periode mirovanja, a na kraju takvog perioda možete da izvadite lukovicu iz zemlje, odvojite bočne čenove i da ih zasadite u odgovarajuću zemlju pa ćete dobiti nove biljke.

Biljke su otporne na bolesti, a od štetočina imamo čestu pojavu biljnih vaši. Oxalis se može držati kao pojedinačna sobna biljka ali se može saditi u većim korpicama ili žardinjerama zajedno sa nekim drugim cvećem kao što su begonije.

Budući da se radi o detelini i da se veruje da ove biljke sa četiri lista donose sreću, možemo zaključiti da sa prelepom ukrasnom detelinom nikako ne možete pogrešiti.

BONUS VIDEO

05:05

OVA BILJKA JE BOLJA OD ANTIDEPRESIVA! Poznati travar otkrio kako možete lečiti hemoroide, regulisati mentruaciju i mnogo drugo

(Espreso/Krstarica/D.R./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.