PROTOJEREJ OTKRIO KAKO SE MORA SVAKI VERNIK OBUĆI ZA ODLAZAK U CRKVU: Žene MASOVNO prave ovu neoprostivu GREŠKU
Crkva, Foto: Tamara Trajković

ovo morate znati

PROTOJEREJ OTKRIO KAKO SE MORA SVAKI VERNIK OBUĆI ZA ODLAZAK U CRKVU: Žene MASOVNO prave ovu neoprostivu GREŠKU

Veručitelji kažu da bi Srpkinje, hrišćanke, trebalo da znaju da je greh moliti se Bogu nepokrivene glave, a kamoli još doći u hram i pričešćivati se tako

Objavljeno:

Takođe ističu da ko je imao prilike da prisustvuje crkvenim zborovima i bogosluženjima u Rusiji mogao je u to da se uveri da čak i sasvim male ruske devojčice imaju marame kada su u hramu. I žene drugih veroispovesti pokrivaju obavezno glave pri ulasku u svetinju.

Protojerej Goran Kovačević izneo je svoj stav o oblačenju haljina i suknji kod žena pri dolasku u crkvu

On je istakao da ga mnoge žene pitaju da li i zašto moraju da nose suknje i haljine u crkvu, kada je 21.vek i generalno nose pantalone.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Tamara Trajković

- Mogu da krenem da joj pričam o pravilima, kanonima, ali znam da mi to neće mnogo pomoći. Pa joj kažem, ti kao žena tebi smeta da nosiš haljinu? Rekoh, pogledaj mene. Ja, sveštenik moram da nosim tri i ne ropćem. Kad god ti je teško seti se mene. Ali seti se mene kad ti je najveća vrućina, nemoj da me se sećaš kada je zima, nego kad je leto, a ja imam jednu haljinu, a ispod nje svoju mušku odeću. Imam jednu haljinu (mantiju), pa oblačim drugu (stihar), pa treću (felon), e ako je tebi teško da obučeš jednu ti se seti mene.

U Božji hram i žene i muškarci trebalo bi da ulaze pristojno obučeni, kako ne bi sablažnjavali druge vernike. A u samom hramu za vreme bogosluženja od vernika se očekuje da pobožno stoje i ćute, moleći se, a tek posle (ili pre) službe da celivaju ikone, pale sveće i razgovaraju sa drugim vernicima, podučavaju u Crkvi.

BONUS VIDEO

06:48

PRAVOSLAVNA CRKVA BI TREBALO DA UJEDINI RAZJEDINJENU DIJASPORU

(Espreso/Srbijadanas/J.Šipčić/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.