EVO ŠTA ĆE SE DESITI AKO POMEŠATE ANTIBIOTIKE I ALKOHOL: Lekari se PLAŠE da vam OVO KAŽU, istina je JEZIVA
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/MOHAMED HOSSAM, Ilustracija

paŽnja

EVO ŠTA ĆE SE DESITI AKO POMEŠATE ANTIBIOTIKE I ALKOHOL: Lekari se PLAŠE da vam OVO KAŽU, istina je JEZIVA

Lekari upozoravaju na ozbiljne posledice koje mogu nastati od pomenutog mešanjA

Objavljeno:

Kada vas bakterije napadnu, a lekari vam prepišu antibiotike, unapred znate da ih ne treba "mešati" sa alkoholom.

Mešanje umerenih količina alkohola sa antibiotikom obično neće smanjiti efikasnost antibiotika, ali može izazvati neželjene efekte i sprečiti prirodnu sposobnost tela da se regeneriše, piše Kreni zdravo.

Lekari upozoravaju na ozbiljne posledice koje mogu nastati od pomenutog mešanja. Na primer, konzumiranje alkohola dok se telo bori protiv infekcije može dovesti do dehidracije, stomačnih tegoba, poremetiti vaš normalan san i smanjiti vaš imunološki odgovor.

Kada se pomešaju alkohol i antibiotici, mogu se javiti neželjeni efekti, kao što su mučnina, povraćanje, bol u stomaku, crvenilo i oštećenje jetre. Alkohol takođe može da smanji efikasnost antibiotika ili čak da poveća njihovu toksičnost, zbog čega alkohol i antibiotici zajedno nisu dobra kombinacija.

Zbog toga nemojte piti alkohol dok koristite terapiju, a zatim najmanje 72 sata nakon prestanka uzimanja leka, upozoravaju lekari.

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia

U opasnosti ste i od neželjenih efekata kao što su crvenilo, glavobolja, mučnina i povraćanje, kao i ubrzan rad srca.Često ova kombinacija dovodi do pospanosti, sedacije, vrtoglavice i konfuzije.

Kada se alkohol kombinuje sa antibioticima koji takođe deluju depresivno na centralni nervni sistem, može doći do aditivnih efekata. Ovi efekti mogu biti ozbiljni tokom vožnje ili rada sa mašinama, kod starijih osoba i kod pacijenata koji možda uzimaju druge lekove za depresiju kao što su opioidni lekovi protiv bolova, mišićni relaksanti, antidepresivi, lekovi protiv anksioznosti ili epileptičnih napada, između ostalog.

Problemi sa stomakom, kao što su mučnina, povraćanje, dijareja i bol u stomaku, takođe mogu biti uobičajeni kod antibiotika. Pijenje alkohola može pogoršati ove neželjene efekte na stomak.

Poznato je da prekomerna konzumacija alkohola uzrokuje oštećenje jetre kao što je ciroza. Uzimanje antibiotika, koji takođe može oštetiti jetru, može pogoršati ove vrste problema.

Odmah pozovite svog doktora ako imate simptome oštećenja jetre kao što su: groznica, bol u zglobovima ili otok, neobično krvarenje ili modrice, osip na koži, svrab, gubitak apetita, umor, mučnina ili povraćanje, bol u stomaku, taman urin, bledu stolicu, ili žutilo kože odnosno očiju. Ovo mogu biti znaci oštećenja jetre, prenosi Slobodna Dalmacija.

03:11

DOKTORE, POPIO BIH JEDNU RAKIJU UJUTRU... PA POPIJ, KO TI BRANI? Dr Stojanović o STRESU kao OKIDAČU BOLESTI: Ovo je NAJBOLJI LEK

(Espreso/Nova/slobodna dalmacija/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.