DOKTORKA OTKRILA ŠTA JE SUROGAT MAJČINSTVO: Na taj NAČIN je MARIJA ŠERIFOVIĆ dobila SINA MARIJA, ovo SRBIJA ne zna
Marija Šerifović, Foto: Printscreen/Instagram/serifovic

niste znali

DOKTORKA OTKRILA ŠTA JE SUROGAT MAJČINSTVO: Na taj NAČIN je MARIJA ŠERIFOVIĆ dobila SINA MARIJA, ovo SRBIJA ne zna

Naša poznata pevačica Marija Šerifović dobila je sina Mateju, a evo šta Srbi ne znaju

Objavljeno: 09:24h

Marija Šerifović (39) podigla je celokupnu javnost na noge nakon što je saopštila da je postala majka. Ona je 2. decembra dobila sina Maria uz pomoć surogat majke u Los Anđelesu. I dok je u Americi surogat majčinstvo vrlo popularno posebno među poznatim ličnostima, Šerifovićka je prva javna ličnost u Srbiji na ovaj način dobila dete.

Šta je surogat majčinstvo?

Iako se čini da je surogat majčistvo novijeg datuma, zapravo ova vrsta dobijanja naslednika staga je gotovo koliko i ljudska civilizacija. U starom Rimu, ako žena nije mogla da ima potomstvo muž je imao pravo da dobije decu sa drugom ženom koju su on i njegova supruga odgajali kao svoju. Stari Jevreji bez dece, koristili su žene robove koja su za njih rađale decu čime su dokazivali svoje neotuđivo pravo na bebu.

Sam termin „surogat majčinstvo” prvi put je definisala 2001. Svetska zdrvastvena organizacija (WHO) u Ženevi. U praksi postoje dva oblika surogat majki: rođaka koja nosi dete za nekog iz svoje familije i nepoznata odnosno iznajmljena majka što je mnogo češći slučaj.

Surogat majčinstvo najčešće podrazumeva vantelesnu oplodnju kada se u matericu nepoznate žene umeće oplođeni embrion koji može da sadrži jajnu ćeliju i spermu para koji želi dete, ili od anonimnih donora. Odnos između surogat majke i para ili pojedinca kome rađa dete regulisan je strogim zakonskim ugovorom čime se surogat majka obavezuje da će odmah nakon rođenje dete predati drugoj strani.

Međutim, uprkos tome javljaju se brojne zloupotrebe zbog čega ova vrsta majčinstva nije dozvoljena u mnogim zemljama sveta uključujući i Srbiju. U pojedinim zemljama Evrope čak se zalažu za donošenje zabrane surogat majčinstva, dok je nedavna rezolucija Evropskog parlamenta kojom se osuđuje praksa surogat materinstva u svim njenim oblicima, kao i dokazana praksa izigravanja zakonskih okvira za istu, u zemljama u kojima je dozvoljeno surogat materinstvo.

Bonus video:

03:39

KANCER SE NE RAZVIJA PREKO NOĆI Ginekolog apeluje na sve žene da rade OVE TESTOVE: U 70 % slučajeva PAPA TEST JE NORMALAN

(Espreso/Srećna Republika/Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.