AKO VAM SE VODA ZADRŽAVA U TELU PRETI VAM TEŽAK ZDRAVSTVENI PROBLEM: Morate kod lekara da proverite OVAJ ORGAN
Jetra, Foto: Profimedia

zdravlje

AKO VAM SE VODA ZADRŽAVA U TELU PRETI VAM TEŽAK ZDRAVSTVENI PROBLEM: Morate kod lekara da proverite OVAJ ORGAN

Jetra je izuzetno važna za probavu hrane i čišćenje organizma od toksina

Objavljeno:

Evo kako ćete prepoznati da vam je jedan od najvitalnijih organa u telu ugrožen. Jetra je veoma važna za detoksikaciju i čišćenje organizma od toksina, zato je važno da radi neopterećeno. Ipak, može se desiti da je njeno zdravlje ugroženo, a evo kako da je zaštitite i kako da prepoznate da nešto nije u redu sa ovim organom.

Jetra je izuzetno važna za probavu hrane i čišćenje organizma od toksina. Bolesti jetre mogu biti nasledne, a isto tako mogu biti i uzrokovane raznim faktorima kao što su: preterana upotreba alkohola, gojaznost, dijabetes, nezaštićen s*ks ili izloženost hemikalijama i toksinima.

Ako se problemi ne leče, oni mogu voditi do ozbiljnih oštećenja jetre pa i prestanka rada, što je po život opasno stanje. Rana dijagnoza i rano lečenje mogu jetri pomoći da se oporavi i sprečiti ozbiljne probleme.

Jetra
foto: Profimedia

Simptomi bolesti jetre

Bolest jetre neće uvek pokazati simptomi i znakove koji bi je otkrili, ali ako se jave, oni uključuju:

bol u stomaku

oticanje nogu i gležnjeva

koža koja svrbi

tamna boja urina

svetla stolica

hronični umor

mučnina i povraćanje

gubitak apetita

česta pojava ranica i modrica

žućkasta boja kože i beloočnice

Kada posetiti lekara?

Dogovorite pregled kod lekara ako imate čestu pojavu simptoma i oni ne prolaze te vas zabrinjavaju. Ako je bol u stomaku jak i ne možete je smiriti, odmah se javite lekaru.

Kako zaštiti zdravlje jetre?

Održavajte zdravu telesnu težinu:

Ako ste gojazni u opasnosti ste od nastanka masne jetre koja može voditi do nealkoholne bolesti jetre, koja je danas u velikom porastu. Gubitak kilograma može biti od velike pomoći kao oblik prevencije.

Jetra
foto: Printscreen/Youtube/Elearnin

Jedite zdravo:

Glavne namirnice koje treba izbegavati za zdravlje jetre su rafinirani šećeri, alkohol, prerađena hrana, namirnice bogate trans mastima i crveno meso zbog visokog udela zasićenih masti kao i punomasne mlečne proizvode poput mleka, maslaca i tvrdih sireva. Šećeri mogu pridoneti masnim naslagama i upali uzrokujući porast glukoze u krvi i nagli skok insulina. Alkohol može oštetiti jetru povećavajući nakupljanje masnih kiselina i iscrpljujući jetru od vitamina i minerala.

Vežbajte:

Ako ste u tome redovni, lakše će biti održavati telesnu težinu, ali će se tako i brže sagorijevati trigliceridi kao gorivo što može uticati na smanjenje masnoće u jetri. Jedna je studija pokazala da bi vežbanje moglo sprečiti razvoj nealkoholne bolesti jetre. Što ste aktivniji to ćete biti zdraviji, pa tako i vaša jetra.

Izbegavajte toksine:

Oni mogu ozlediti ćelije jetre pa je važno ograničiti direktan dotok toksina, na primer prilikom čišćenja i korištenja hemikalija ili aditiva. Kada čistite kuću, uvek otvorite prozore i vrata da uđe u prostoriju sveži vazduh. Nemojte pušiti cigarete.

Alkohol u umerenim količinama:

Alkoholni napici mogu uzrokovati brojne zdravstvene probleme ako se piju u velikim količinama. Mogu oštetiti ili uništiti stanice jetre. Razgovarajte s lekarom o količini alkohola koji smete piti, možda će savetovati umerenu konzumaciju ili poputni prestanak ispijanja takvih pića.

Ne delite lične higijenske predmete:

Nikada nemojte s drugima deliti predmete kao što su britvica, četkica za zube ili makaze za nokte jer mogu na sebi imati mikroskopske količine krvi ili druge tečnosti koje mogu biti zaražene.

Praktikujte sigurne polne odnose:

Hepatitis doslovno znači upala jetre. Prevencija je ključ, a osim zaštite vakcinacijom, mora se praktikovati dobra higijena. Prilikom polnih odnosa potrebno je koristiti zaštitu. Hepatitis B i C se mogu prenijeti polnim putem, deljenjem igala, četkicom za zube..

Perite ruke:

Koristite sapun i toplu vodi odmah nakon vršenja nužde, kada menjate pelene ili pre nego krenete pripremati ručak.

Vakcinišite se:

Testiranje na hepatitis B i C jedini je način pravovremenog otkrivanja bolesti. Glavni i najbolji način zaštite od infekcije hepatitisom B jeste vakcinacija.

Lekove koristite kako vam je savetovao lekar:

Kada se lekovi uzimaju “na svoju ruku”, kada ih uzimate previše ili koristite uz neke druge lekove ili ih ne uzimate na vreme, možete naneti štetu jetri. Lekaru otvoreno recite koje sve lekove koristite bez recepta, a isto se odnosi i na suplemente ili prirodne preparate.

Bez pravilnog rada jetre, toksini će se nakupljati u telu i biti štetni za naše zdravlje. Izbegnite bolesti jetre vodeći računa o kvalitetnoj prehrani, hidraciji i redovnoj telesnoj aktivnosti.

Bonus video:

01:49

POZNATI KUVAJU U EMISIJI MAJKE I SNAJKE Recept za pileća krilca sa pivom kakve dosad niste probali, za sam kraj VIP nedelje

(Espreso/Srbija danas/Prenela A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.