SVE ŽENE RADE OVO PRE FARBANJA KOSE I PRAVE VELIKU GREŠKU: Zbog toga im se BOJA "NE PRIMI" kako treba
Frizura, Foto: Printscreen/ TikTOK/ dizdar_el

pažnja

SVE ŽENE RADE OVO PRE FARBANJA KOSE I PRAVE VELIKU GREŠKU: Zbog toga im se BOJA "NE PRIMI" kako treba

O ovome se i dalje govori, ali malo žena zna kako treba otići kod frizera na farbanje

Objavljeno:

Mnoge žene provedu nezamisiv broj sati u firzerskim salonama, a jedan od nikada prevaziđenih strahova jeste izaći iz salona sa lošom firzurom, prekratko ošišanom kosom ili pogrešnom nijansom.

Međutim, kada je u pitanju farbanje kose, neki običaji i trikovi koji su vladali ranije i koji su mušterijama ostali kao navike, odavno su prevaziđeni. Iako često umemo da okrivimo frizera za lošu frizuru, Branislav Reljić, frizer iz Beograda, tu je da ukaže na neke greške koje su ostale ukorenjene kod mušterija, a utiču na farbanje kose.

Lokne, Frizura, Kovrdže
foto: Profimedia

- Ranije su bile veoma jake farbe i samim tim, kad se nanese na čistu kosu, one budu dosta agresivnije, više se dešava da peku. Mnogo puta sam čuo kako žene govore o savetima i preporukama da dolaze na farbanje sa masnom kosom, jer će "brže primiti boju". To jeste bio ranije slučaj dok su farbe bile jače i dok su posedovale više amonijaka. Zbog te jačine se preporučivalo da žene dolaze sa pljavom kosom, da bi ih manje peklo nanošenje farbe, a da boja bude zadovoljavajuća.

Dosta proizvođača radi upravo na tome da se smanje ti štetni materijali koji se koriste pri stvaranju farbe, poput amonijaka. Zato sada, kada se farba nanese na prljavu kosu i dok ona probije taj masni sloj kojim je dlaka obložena, pa dok se izdešava sam proces menjanja pigmenta, farba već počinje da gubi svoj intenzitet delovanja. Dakle, ranije je trebalo otpirlike 45 minuta da se farba drži na glavi da bi se primila, dok sada treba navodno duže, a u suštini ona samo prestaje sa delovanjem u tom oderđenom momentu.

Rezultati onda, naravno, da ne budu zadovoljavajući, a naročito je "problem" ako je u pitanju osoba sa sedom kosom, jer ona zahteva drugačiji i duži tretman. Prirodna kosa donekle i primi pigment, ali ni to nije na nivou prvobitnog zahteva klijenta - navodi Branislav.

To znači da žene treba da operu dan ranije kosu ili da, ako dolaze popodne na farbanje, operu kosu to jutro. Naš sagovornik navodi još jednu grešku, a to jeste i kada se nanose, sada popularni, sprejevi sa pigmentima, radi kamuflaže izrastka ili ispran nijanse.

- Retko koja žena uspe temeljno to da ispere, pa ostane uvek u nekom delu prošarano. To su pigmenti u spreju i kada se preko njih nanese farba, tačno ostane trag. Ako je u pitanju seda ili proseda kosa, pigmenti i farba daju staklasti izgled dlake i ne prekriva farba dovoljno.

Dakle, na farbanju dlaka mora biti čista i da se uklone proizvodi koji mogu umanjiti dejstvo farbe. Samo tako će kosa biti potpuna i jednako ofarbana. Kosa mora biti suva, tako da je najbolje da je operete najkasnije dan pre vašeg termina - savetuje on.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/Ona/Marta Petrović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.