SRBI GUTAJU VITAMIN D KAO LUDI, ALI AKO GA OVAKO UZMETE MOŽE DA VAM NAŠTETI: Posle ovog DVAPUT ćete razmisliti
Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

SRBI GUTAJU VITAMIN D KAO LUDI, ALI AKO GA OVAKO UZMETE MOŽE DA VAM NAŠTETI: Posle ovog DVAPUT ćete razmisliti

Bez dovoljno magnezijuma, aktivacija vitamina D je oslabljena, prenosi timesofindia.com

Objavljeno: 14:03h

Magnezijum i vitamin D su dve esencijalne hranljive materije koje igraju ključnu ulogu u različitim fiziološkim procesima u telu. Iako rade nezavisno, postoji značajna međuodnos između magnezijuma i vitamina D, a njihova interakcija je neophodna za održavanje opšteg zdravlja.

Dok se vitamin D prvenstveno dobija izlaganjem sunčevoj svetlosti i izvorima ishrane, magnezijum je uključen u aktivaciju vitamina D u telu. Konverzija vitamina D iz neaktivnog oblika (kalcidiola) u aktivni oblik (kalcitriol) se dešava u bubrezima, a ovaj proces zavisi od magnezijuma. Bez dovoljno magnezijuma, aktivacija vitamina D je oslabljena, prenosi timesofindia.com.

1) Bez magnezijuma, vitamin D ne može olakšati apsorpciju kalcijuma

Jedna od primarnih funkcija vitamina D je da podstiče apsorpciju kalcijuma u ​​crevima. Adekvatan nivo kalcijuma je neophodan za zdravlje kostiju, prenos nerava i funkciju mišića. Magnezijum je zamršeno uključen u regulaciju kalcijuma. Pomaže u održavanju ravnoteže između nivoa kalcijuma i magnezijuma, sprečavajući prekomerno nakupljanje kalcijuma u ​​ćelijama. Neravnoteža u nivou kalcijuma i magnezijuma može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući kardiovaskularne i probleme sa kostima.

2) Uloga magnezijuma u ​​održavanju zdravlja kostiju

Tablete, Lekovi, Uzimanje lekova, Magnezijum, Lek, Pilule, Uzimanje pilula, Lečenje
foto: Profimedia

Vitamin D je neophodan za zdravlje kostiju jer olakšava apsorpciju kalcijuma, koji je ključni mineral za strukturu i snagu kostiju. Nedostatak vitamina D može dovesti do slabljenja kostiju i povećanog rizika od preloma. Magnezijum je takođe neophodan za zdravlje kostiju, jer doprinosi formiranju i gustini kostiju. Magnezijum stimuliše aktivnost osteoblasta, ćelija odgovornih za formiranje kostiju. Nedostatak magnezijuma može negativno uticati na gustinu kostiju i povećati rizik od osteoporoze.

3) Bez dovoljno magnezijuma, višak vitamina D može uticati na organe

„Magnezijum takođe pomaže jetri i bubrezima da metabolizuju vitamin D. Prema tome, nedostatak magnezijuma može smanjiti sposobnost tela da koristi vitamin D čak i ako se uzimaju suplementi vitamina D, što zauzvrat može negativno uticati na apsorpciju kalcijuma. Visok unos vitamina D i suplemenata kalcijuma u ​​uslovima nedostatka magnezijuma potencijalno može dovesti do visokog nivoa kalcijuma i fosfora u krvi i kalcifikacije krvnih sudova (stanje koje se ponekad može videti kod hronične bolesti bubrega i koronarne arterijske bolesti),“ iz izveštaja dostupnog na veb stranica Harvard School of Public Health TH Chan.

4) Oba doprinose imunitetu

Vitamin D igra vitalnu ulogu u imunološkoj funkciji, utičući na urođeni i adaptivni imuni sistem. Ima antiinflamatorna svojstva i uključen je u regulaciju aktivnosti imunoloških ćelija. Magnezijum je poznat po svojim imunomodulirajućim efektima, utičući na rad različitih imunih ćelija. Pomaže u regulisanju inflamatornih reakcija i podržava ukupnu ravnotežu imunog sistema.

5) Uzimajte suplemente samo pod nadzorom lekara

Dok suplementacija može biti neophodna za pojedince sa nedostacima, ključno je održavati uravnotežen pristup. Prekomerni unos jedne hranljive materije može uticati na apsorpciju ili korišćenje drugog. Preporučuje se da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom pre nego što započnete bilo kakvu suplementaciju. Razumevanje njihovih međusobno povezanih uloga naglašava važnost dobro zaokruženog pristupa ishrani i zdravlju, obezbeđujući da se i magnezijum i vitamin D adekvatno snabdevaju za optimalno funkcionisanje.

01:37

Kako piti vitamin D?

(Espreso/Novi/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.