STARINSKA BEČKA PITA SA ORASIMA: Posna i mrsna poslastica - najlepši kolač svih generacija
Bečka pita sa orasima na tacni, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

bez zamerke

STARINSKA BEČKA PITA SA ORASIMA: Posna i mrsna poslastica - najlepši kolač svih generacija

Starinska bečka pita sa orasima je najleši kolač svih generacija, a poslastica može da bude posna i mrsna

Objavljeno:

Poslasticama koliko god da se obraduju deca, toliko se obraduju i odrasli.

Brzi i jednostavni kolači su nam omiljeni, kako od starinskih čupavaca, preko bajadere, oblandi...

Tako je pred vama sada najlepša bečka pita sa orasima kakva se topi u ustima sa lakoćom zbog kremastog fila.

Dva fila koja su neodoljiva, a možete je spremiti kako za praznike tako i svakodnevno.

Pravljenje smese za bečku pitu sa orasima
Pravljenje smese za bečku pitu sa orasimafoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

Ovo su sastojci za recept:

Prvi fil:

250 gr mlevenog keksa

400 ml vode

200 gr sitnog kokosa

300 gr šećera

100 gr čokolade

Prvi fil za bečku pitu sa orasima
Prvi fil za bečku pitu sa orasimafoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

125 gr margarina

Drugi fil:

200 gr mlevenih oraha

50 ml vode

100 gr čokolade

150 gr šećera

Prvi fil preko oblandi
Prvi fil preko oblandifoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

125 gr margarina

Za glazuru:

6 kašika ulja

200 g čokolade

Još je potrebno:

20 gr kokosa za dekoraciju

Jedan list velike oblande

200 ml soka od pomorandže

Keks preko prvog fila
Keks preko prvog filafoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

250 gr keksa

Ovo je priprema:

U šerpu na šporetu sipati 400 ml vode i 300 gr šećera da se kuva. Kad proključa, dodati 125 gr margarina i mešati kašikom da se otopi. Dodati 100 gr čokolade za kuvanje, promešati kašikom i skloniti sa ringle. Mešati kašikom da se čokolada otopi, a zatim postepeno dodavati 200 gr sitnog kokosa. Zatim postepeno dodati i 250 gr mlevenog keksa. Mešati kašikom da se fil lepo sjedini.

Ostaviti da se ohladi 10 minuta, pa zatim fil rasporediti preko jednog lista velike oblande. Fil lepo poravnati.

Drugi fil preko keksa
Drugi fil preko keksafoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

U 200 ml soka od narandže provlačiti keks i ređati preko prvog fila. Svaki keks još malo pokvasiti sa nekoliko kapi soka od narandže. Zatim skuvati drugi fil. U šerpu na šporetu sipati 50 ml vode i 125 gr šećera da se kuva. Kad proključa, dodati 125 gr margarina i mešati kašikom da se otopi. Dodati 100 gr čokolade za kuvanje, promešati kašikom i skloniti sa ringle. Mešati kašikom da se čokolada otopi, a zatim dodati postepeno 200 gr mlevenih oraha. Mešati kašikom da se fil lepo ujedini.

Ostaviti da se ohladi 10 minuta, a zatim fil tasporediti preko keksa. Fil lepo poravnati.

Bečka pita na tacni
Bečka pita na tacnifoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

U šerpu na šporetu staviti da se otopi 200 gr čokolade sa 6 kašika ulja na umereno jakoj temperaturi. Kolač preliti otopljenom čokoladom. Dok je čokolada još mekana, po površini posuti 20 gr kokosa. Kolač ostaviti da se ohladi, najbolje da odstoji preko noći, a zatim seći tankim oštrim nožem.

Kolač se odlično seče, pa je moguće seći u štanglice ili u kocke po želji. Sa ovim provereno dobrim receptom ne možete nikako pogrešiti, uvek dobitna kombinacija!

Uživajte u neodoljivom ukusu ovog kolača u posnoj varijanti!

Prijatno!

Bonus video:

01:11

PORODICA ĐOKIĆ IMALA ČAK 8 MINUTA MANJE ZA KUVANJE: Majka zaboravila 2 najvažnije namirnice za punjenje paprike, POJELA JE TREMA

(Espreso/Stil/L.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.