OVE DVE STVARI NIKAKO NE SMETE DA BACATE U WC ŠOLJU: Vodoinstalateri otkrili da će od toga ODMAH da se ZAPUŠI
WC šolja, Foto: Krzysztof Zabłocki / Panthermedia / Profimedia

recept

OVE DVE STVARI NIKAKO NE SMETE DA BACATE U WC ŠOLJU: Vodoinstalateri otkrili da će od toga ODMAH da se ZAPUŠI

„Vlažne maramice su veliki ne-ne“, rekao je AJ Dženkins, vodoinstalater iz Oklahome

Objavljeno: 19:31h

Vodoinstalateri su se tokom svoje karijere nagledali svega i zato su želeli da upozore ljude i otkrili su uobičajene greške koje oni lično nikada ne bi uradili u kupatilu nakon godina iskustva.

1. Neće bacati vlažne maramice u WC šolju

Samo zato što proizvod kaže da se može ispirati ne garantuje da je zaista tako, izveštava HuffPost.

„Vlažne maramice su veliki ne-ne“, rekao je AJ Dženkins, vodoinstalater iz Oklahome.

Vodoinstalaterka iz Filadelfije Keli Ireland takođe je upozorila da ne koristite vlažne maramice jer ćete „platiti mnogo novca da vam prekopaju dvorište. To je vaša druga opcija kada je reč o starim vodovodnim sistemima“, upozorila je ona.

„Reći vlažne samo znači da će proći kroz vaš toalet. Ali ono što čini vašem vodovodnom sistemu, posebno ako imate starije cevi, jeste da se maramice ne raspadaju ako imate, na primer, liveno gvožđe“, rekao je Ireland.

„Imao sam slučajeve da sam proveo cela dva dana čisteći odvod i dođeš do tačke da pomisliš: ’Sada moramo da iskopamo celu ovu cev.’

Ako koristite vlažne maramice, bacite ih u smeće, a ne u toalet, rekao je Ireland.

WC šolja
foto: Printscreen/Youtube/ Clean My Space

2. Neće bacati tampone u toalet

Slično tome, izbegavajte bacanje tampona i menstrualnih proizvoda u toalet da biste izbegli buduće blokade odvoda.

„Da li ste ikada zabili tampon u vodu? Bukvalno se samo širi“, rekao je Ireland.

3. Oni ne koriste sredstvo za otčepljenje kao jedini metod otčepljivanja

Samo sipanje deterdženta i drugih jakih hemijskih sredstava za čišćenje odvoda u kadu za uklanjanje začepljenja kose može učiniti više štete nego koristi.

„Ono što će sredstvo uraditi, ako ne poznajete svoj vodovodni sistem i imate stare cevi, je da će on zapravo pojesti stare cevi. Dakle, sigurno će se rešiti zagušenja, ali će takođe početi da pada kiša u vašoj dnevnoj sobi“, rekao je Ireland.

Još jedan problem, dodao je, je to što sredstvo za otčepljenje može da premesti nagomilane naslage u vašim cevima na drugo, teže dostupno područje. „Ako se izlije u oštru krivinu, onda imate veliku blokadu“, naveo je on kao primer.

Slično tome, Dženkins je upozorio da se ne koristi popularni rastvor sode bikarbone i sirćeta za otčepljivanje cevi sudopera. „Takođe, nikada ne bi trebalo da koristite sodu bikarbonu i sirće da otčepite umivaonik u kupatilu jer mogu da izgrizu gumenu zaptivku koja se koristi za povezivanje odvoda lavaboa“, rekli su.

„Najbolji metod za otpušavanje ako je moguće je uranjanje. To je najsigurnija stvar“, rekao je Ireland.

4. Neće instalirati podesivi P-sofon

Način na koji je P-sifon dizajniran može uzrokovati česte začepljenja, rekao je Dženkins. „Jedna stavka koju nikada ne bih ugradio u kupatilo je podesivi P-sifon. P-sifoni se često reklamiraju kao zgodno vodoinstalatersko rešenje za vlasnike kuća koje rade sami, ali mogu izazvati više problema nego što ih rešavaju“, rekao je Dženkins.

„Grebeni na ovim sifonima imaju tendenciju da skupljaju naslage i hvataju dlake, što dovodi do čestih začepljenja, a teško ih je otčepiti bez rastavljanja čitavog odvoda“, rekli su oni. „Upotreba pravih materijala od samog početka će vam uštedeti vreme na duge staze i izbeći gnjavažu čestog otčepljivanja vaših odvoda.“

WC šolja, WC, Čišćenje
foto: Profimedia

5. Ne ostavljaju vodu uključenu dok rade na cevi koja curi

Pre nego što počnete da radite na cevi za koju sumnjate da curi, isključite dovod vode da biste zaustavili protok vode ili ćete rizikovati da voda teče u vaše kupatilo.

„Nikada ne bih radila na uređaju koji nema pouzdane i ispravne zaporne ventile“, rekla je Karli Kare, vodoinstalaterski šegrt. „Ako radite na uređaju ili postoji problem sa uređajem kao što počinje da curi, slomljeni ili neispravni zatvarač neće izdržati.

Ako uređaj nema sopstveni ventil za zatvaranje, potražite glavni u svojoj kući pre nego što počnete sa vodovodom. Obično je blizu bojlera, vašeg podruma ili blizu temelja vaše kuće spolja.

6. Neće koristiti tablete izbeljivača za čišćenje WC šolje

Četka za toalet i sprej za čišćenje mogu zahtevati više praktičnog napora nego ispuštanje tablete za čišćenje u toalet, ali je bar manje verovatno da će vam uopšte uništiti toalet.

„One plave pilule i pilule za izbeljivanje koje ljudi drže u vodokotliću su strašne za toalet. Oni kvare delove vodokotlića i stalno ih treba zameniti“, rekao je Ireland.

Što duže tableta za čišćenje stoji u vašem toaletu, veća je verovatnoća da će istopiti plastične i gumene zaptivke, podloške i cevi oko nje, prenosi N1.info.hr.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreos/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.