TAJNA NAJBOLJE VOJVOĐANSKE TURŠIJE JESTE U REĐANJU POVRĆA: Evo kojim redosledom moraju da STOJE U TEGLI
Turšija, Foto: Printscreen/youtube/Moj Kutak

pažnja

TAJNA NAJBOLJE VOJVOĐANSKE TURŠIJE JESTE U REĐANJU POVRĆA: Evo kojim redosledom moraju da STOJE U TEGLI

Sastojke za koje ste se opredelili poređajte u burence ili veće tegle

Objavljeno:

U Vojvodini, tradicija pravljenja turšije seže daleko u prošlost. Ova ukusna mešavina kiselih krastavaca, paprika, šargarepa i drugog povrća, predstavlja neizostavan deo vojvođanske kuhinje. Proces pravljenja turšije je veoma specifičan i zahteva pažnju i strpljenje.

Ključni korak u pravljenju vojvođanske turšije jeste pažljiva priprema povrća. Krastavci se biraju pažljivo, tako da budu sveži i hrskavi. Takođe, paprike i šargarepe se seckaju na određeni način kako bi se postigla harmonija ukusa i tekstura.

Donosimo vam recept za vojvođansku turšiju.

Spremanje turšije iziskuje malo vremena
Spremanje turšije iziskuje malo vremenafoto: Printscreen/youtube/Moj Kutak

Sastojci:

1 kg žutih babura paprika

1 kg zelenih šiljatih paprika

2 kg krastavčića

2 kg karfiola

1 kg šargarepe

2 kg kupusa

Opciono: zeleni paradajz, feferone, male zelene lubenice, luk, čak i šljive i zelene smokve…

Za preliv:

3 litra vode

1 litra sirćeta

100 g soli

200 g šećera

1 vinobran

Recept za ukusnu vojvođansku turšiju
Recept za ukusnu vojvođansku turšiju foto: Printscreen/youtube/Moj Kutak

Priprema:

Sastojke za koje ste se opredelili poređajte u burence ili veće tegle. Trudite se da povrće uklapate i ređate „čvrsto”, kao da igrate tetris. Paprike, pre svega babure, možete stavljati i sečene i cele, a možete i kombinovano. Vodite računa i o tome da ne zatrpate bilo koji sastojak, da vam kasnije ne bi bilo teško da ga izvadite.

Nakon toga napravite preliv tako što ćete u vodi rastopiti so, šećer i vinobran. Tek nakon što se sve to rastopi i voda postane bistra, dodajte sirće. Promešajte i nalijte na povrće. Sve povrće mora biti u rastvoru, pa ćete možda morati da napravite nekoliko tura preliva. Ne sekirajte se ako vam ostane viška, jer turšiju povremeno treba prekontrolisati i dodati rastvora ako ga povrće upije. Nakon 21 dan bićete ponosni vlasnik domaće turšije spremne za upotrebu.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/Srećna republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.