PO OVIM NARODNIM VEROVANJIMA SE RANIJE PREDVIĐAO POL BEBE: Naše bake kažu da je ovo bio JEDINI NAČIN da se sazna
Trudnica, Foto: Profimedia

morate da znate

PO OVIM NARODNIM VEROVANJIMA SE RANIJE PREDVIĐAO POL BEBE: Naše bake kažu da je ovo bio JEDINI NAČIN da se sazna

Verujete li medicini ili pričama od davnina?

Objavljeno:

Mnoge priče i narodna verovanja tvrde da je predviđanje pola bebe moguće samo na osnovnu simptoma jutarnje mučnine, žgaravice ili nivoa krvnog pritiska.

Međutim, hajde da zajedno pogledamo u šta su verovale naše bake, a šta kaže nauka.

1. Žudnja za slanim ili slatkim

Mit:

Narodna verovanja tvrde da žene koje nose devojčicu imaju potrebu za slatkišima poput čokolade, pecivima, sokovima i voćem, dok one koje nose dečaka žele slanu hranu poput mesa, sira i drugih oblika proteina.

Realnost:

Žudnja za hranom može biti povezana sa hormonalnim skokovima ili promenama u načinu na koji telo apsorbuje hranljive materije tokom trudnoće.

Trudnica, Trudnoća
foto: Printscreen/Instagram/jaiden.ashlea

2. Gorušica i jutarnja mučnina

Mit:

Stalna ili intenzivnija žgaravica je znak da ćete roditi devojčicu - i to devojčicu sa bujnom kosom! A ako imate odsustvo ovog simptoma, očekujete dečaka.

Realnost:

Hormoni podstiču vaše telo da uspori varenje i bolje apsorbuje hranljive materije. Osim toga, pritisak rastuće materice na stomak takođe izaziva žgaravicu.

Mit:

Ako patite od mnogo jutarnjih mučnina i osećate se loše, imaćete devojčicu. U suprotnom je u pitanju dečak.

Realnost:

Ova priča zapravo ima neke temelje u medicini. Nekoliko studija je pokazalo povezanost između teške jutarnje mučnine, nazvane hiperemesis gravidarum (HG) i veće verovatnoće da se rodi devojčica. Medicinski stručnjaci nisu utvrdili tačan uzrok jutarnje mučnine, ali mnogi ga povezuju sa višim nivoim hCG-a (humanog horionskog gonadotropina) i estrogena.

3. Kosa, nokti i akne

Mit:

Ako primetite da su vam kosa i nokti lomljivi, suvi i tanki - zdravo, devojčice! Ako vam kosa, koža i nokti sijaju - zdravo, dečače!

Realnost:

Ako doživljavate taj "trudnički sjaj", možete zahvaliti svojim hormonima i povećanom protoku krvi. Kao rezultat, vaša koža izgleda punije i glatkije, a kosa je sjajnija i jača.

Trudnica, Trudnoća
foto: Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

Mit:

Dakle, ako imate masnu kožu dok ste trudni, da li je to dečak ili devojčica? Bubuljice su znak devojčice, dok je čista koža predikcija za dečaka.

Realnost:

Više hormona tokom trudnoće znači više proizvodnje sebuma, a sebum je ulje u koži koje je povezano sa aknama. Dakle, hormoni mogu izazvati dodatne bubuljice na licu tokom trudnoće, bez obzira na to da li nosite dečaka ili devojčicu.

4. Položaj bebe

Verovatno najpoznatija priča "starih žena" za predviđanje pola je ona zasnovana na tome kako nosite svoju bebu.

Mit:

Ako nosite visoko, to je znak da imate devojčicu. A ako nosite niže, bliže karličnoj kosti, to je mali dečak.

Realnost:

Položaj vaše bebe je povezan sa veličinom i položajem vaše materice. U ranoj trudnoći, vaša materica će biti niže u stomaku; kako materica počne da se širi, ona će se penjati više i ići ka napred.

5. Promene u stopalima i veličina grudi

Mit:

Ako vam stopala ne otiču u pitanju je devojčica, a ako ste naduveni toliko da vam treba novi broj obuće u pitanju je dečak.

Realnost:

Otok je veoma čest u trudnoći i može se pojaviti u gležnjevima, nogama i stopalima, a uzrokovan je dodatnom tečnošću i pritiskom rastuće materice

Mit:

Ako vam grudi postanu punije, ali ostanu proporcionalne vašem obliku tela, to je devojčica. A ako vaše grudi postanu veoma velike i teške, posebno za vaš oblik tela, u pitanju je dečak.

Realnost:

Grudi rastu i menjaju se tokom trudnoće. U početku, hormoni poput estrogena i progesterona će uzrokovati rast vaših grudi, a kasnije će nastaviti da se menjaju kako počnete da proizvodite mleko, prenosi "Pampers".

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/Ona/Pampers)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.