NUTRICIONISTA DUBRAVKA OTKRILA IZ ČEGA SRBI NIKAD NE TREBA DA PIJU PIVO: Sebi činite "MEDVEĐU USLUGU", evo i koju
Pivo, Foto: Filip Plavčić

paŽnja

NUTRICIONISTA DUBRAVKA OTKRILA IZ ČEGA SRBI NIKAD NE TREBA DA PIJU PIVO: Sebi činite "MEDVEĐU USLUGU", evo i koju

Da li u ovome ima istine sa stručne strane objasnila je za N1 nutricionistkinja Dubravka Tišma

Objavljeno:

Ukoliko ste ljubitelj piva sigurno ste primetili da se ukus razlikuje ukoliko ga pijete iz čaše, flaše i limenke. Postoje i tvrdnje kako ambalaža iz koje pijete pivo utiče na to kako će vam ovo voljeno piće „pasti“ na stomak.

Da li u ovome ima istine sa stručne strane objasnila je za N1 nutricionistkinja Dubravka Tišma.

Tišma kaže da su glavni sastojci piva voda, alkohol (etil alkohol), ugljen dioksid i ekstrakt (ugljeni hidrati, azotne materije među kojima su proteini, gorke materije hmelja, taninske materije, obojene materije, organske kiseline).

Kako pivo utiče na stomak?

Pivo
foto: Profimedia

„Ugljen dioksid iz piva, iako delotvorno utiče na varenje povećava zapreminu unete hranjive materije u crevima, te tako izaziva osećaj nadutosti koja može da bude veoma neprijatna do samog pražnjenja creva. Iz tog razloga često možemo čuti, u šaljivom kontekstu, naziv ‘pivski stomak’“, kaže nutricionista.

„Poznato je da je pivo dobar izvor B vitamina. Među njima u značajnijim količinama se sreću tiamin, riboflavin i nikotinske kiseline. Najbogatiji izvor tiamina (B1 vitamina) je kvasac koji se dodaje sladu prilikom tehnologije proizvodnje. Takođe, pivo sadrži i biološki vredne materije koje su odgovorne za dobar rad organa za varenje – ugljen dioksid i gorke materije“, kaže nutricionistkinja.

Dalje, ona priča da pored osvežavajućeg svojstva, ugljen dioksid povoljno deluje na rad organa za varenje, a gorke materije hmelja pobuđuju lučenje žuči i poboljšavaju proces varenja hrane.

„Koloidi piva predstavljaju emulgatore hrane tako što povećavaju akciju enzima creva. Ovo utiče na pravilnije varenje i povećanje iskorišćenja hrane“, objašnjava.

Pivo sa penom ili bez pene?

Iako je ovo stvar ukusa, mnogi savetuju da je bolje piti pivo sa penom jer se na taj način smanjuje nadimanje u stomaku.

Jedan snimak sa društvenih mreža slikovito objašnjava šta se dešava sa pivom u stomaku ukoliko ga sipate u čašu polako, bez pene i sa penom. Ukoliko više volite pivo bez pene verovatnije je da će vam teže pasti na stomak jer se na ovaj način gas zadržava u pivu što kasnije čini nadimanje vrlo neprijatnim.

01:00

Kako se pravilno sipa pivo

(Espreso/Direktno/Aleksandra Bogdanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.