DIJABETIČARKA OTKRILA KOJI DORUČAK JE NAJZDRAVIJI: Sa ovom NAMIRNICOM unosite VITAMINSKU BOMBU, imunitet samo RASTE
Ilustracija, Foto: Profimedia

savet

DIJABETIČARKA OTKRILA KOJI DORUČAK JE NAJZDRAVIJI: Sa ovom NAMIRNICOM unosite VITAMINSKU BOMBU, imunitet samo RASTE

Ovo se smatra najzdravijim doručkom

Objavljeno:

Ovsena kaša je najzdraviji doručak na svetu, složili su se nutricionisti. Ali ovde ne govorimo o onim ovsenim pahuljicama sa dodacima, već o pravom „seljačkom“ ovasu ili zobi, žitarici od celog zrna.

Dijetetičarka Bet Červoni ima samo reči hvale o doručku koji u sebi sadrži ovas.

„Ovsena kaša je prepuna proteina i dijetetskih vlakana- dve velike stvari koje su potrebe vašem telu.

Pola šolje ovsa sadrži:

  • Najvažnija hrana koju bi trebalo jesti ako imate više od 60 godina
  • Mangan: 64% vaše preporučene dnevne količine.
  • Bakar: 18% vaše preporučene dnevne količine.
  • Vitamin B1 (tiamin): 16% vaše preporučene dnevne količine.
  • Magnezijum: 13% vaše preporučene dnevne količine.
  • Fosfor: 13% vaše preporučene dnevne količine.
  • Cink: 13% vaše preporučene dnevne količine.
  • Gvožđe: 10% vaše preporučene dnevne količine.
  • Vitamin B5: 9% vaše preporučene dnevne količine.

Kada pogledate ovaj spisak, verovatno vam je jasno zašto se ovsena kaša smatra najzdravijim doručkom.

Ovsena kaša
foto: printscreen/youtube/Fit Recepti

3 razloga da svako jutro doručkujete ovsenu kašu:

1. Smanjuje holesterol

Istraživanja pokazuju da dnevna činija ovsene kaše može smanjiti vaš nivo ukupnog holesterola i lošeg holesterola koji začepljuje arterije.

2. Pomaže vam da šećer držite u normali

Ovas sadrži mnogo vlakana poznatih kao beta-glukan. Osim što deluje na holesterol, beta-glukan takođe može da uspori apsorpciju glukoze (ili šećera) u krv.

Nakon što pojedete ovsene pahuljice, taj beta-glukan se razlaže u rastvor sličan gelu koji oblaže vaša creva. Taj debeli sloj prirodno usporava brzinu ulaska šećera u vaš krvotok.

3. Odličan je za mršavljenje

Kada pojedete ovsenu kašu osećaj sitosti traje dugo, dugo, što znači da nema grickanja između obroka, a to znači manje kilograma.

Priprema doručka:

Najbolje bi bilo da zob odstoji neko vreme u vodi, oko 5 sati. Procedite pa skuvajte oko pola sata. Tako skuvanu zob možete kombinovati za slana i slatka jela.

Ako mu dodate sir i slaninicu – imaćete doručak koji će vas napuniti energijom.

Ako u zob dodate voće i med – dobićete savršeno zdrav, sladak doručak.

Izbor je na vama.

Bonus video:

01:31

PESMA IMATI, PA NEMATI BILA NAMENJENA HARISU DŽINOVIĆU! Džej kada je odslušao, počeo da plače: Anegdota o velikoj legendi muzike

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.