PORED OVOG POVRĆA NIKAKO NE SMETE ČUVATI CRNI LUK: Ako ga tu stavite PROPAŠĆE za dva dana, obratite pažnju
Ilustracija, Foto: Printscreen

savet

PORED OVOG POVRĆA NIKAKO NE SMETE ČUVATI CRNI LUK: Ako ga tu stavite PROPAŠĆE za dva dana, obratite pažnju

Evo kako se pravilno čuva crni luk

Objavljeno: 14:36h

Od sosova do temeljca, gotovo da nema jela u kome nema crnog luka. Nije iznenađujuće što se stoga može naći u skoro svakom domaćinstvu, ali zbog nepravilnog čuvanja brzo propada i ljudi ga često bacaju. Stručnjaci su Epikuriju otkrili male tajne kako bi produžili njegovu svežinu.

Gde je najbolje čuvati luk?

– Konvencionalno skladištenje luka treba držati na hladnom i suvom mestu daleko od direktne sunčeve svetlosti, vlage i toplote – kaže Natali Alibrandi, stručnjak za hranu i izvršni direktor Nali Consultinga.

To može značiti da je idealno mesto u kuhinjskom ormariću, dalje od šporeta ili, ako kupujete na veliko, u ostavi ili garaži. Što se tiče toga u šta ih čuvati, ključna je dobra ventilacija.

„Luk se najbolje skladišti u mrežastim kesama, papirnim kesama, kartonima za mleko, korpama i sličnim predmetima za skladištenje“, kaže Linda Li, osnivač bloga o baštovanstvu Garden Betty.

„Organski luk, međutim, radi bolje na nižim temperaturama“, kaže Džastin Rič, suvlasnik Burnt Rock Farm, sertifikovane organske farme u severozapadnom Vermontu. On preporučuje da se čuva u fioci frižidera.

– Naročito kasnije tokom zime, organski luk će imati tendenciju da proklija ako se ostavi na sobnoj temperaturi nedeljama, dok neorganski luk može dugo da miruje. Pošto organski luk nije prskan hemikalijom da spreči klijanje, često će proklijati ranije, kaže Rič, naglašavajući da treba da se čuva u frižideru, posebno kako stari.

Međutim, ako su neki proklijale, to ne znači da sav luk treba baciti.

– Klica je samo izdanak zelenog luka, pa se nemojte plašiti da ga upotrebite – kaže Rič.

Luk
foto: Printscreen/TikTok/drerika_hendo

Šta ne držati u blizini luke

– Možda ste čuli da luk ne treba čuvati u blizini krompira, a iza ovog saveta stoji nauka. Luk proizvodi visok nivo etilena, što će dovesti do bržeg raspadanja krompira. Osim toga, visok sadržaj vlage u krompiru može da utiče na stanje luka kada se skladišti u neposrednoj blizini – kaže Rendi Dejvidson, poljoprivredni inspektor.

– Ne morate da brinete samo o krompiru. Drugi proizvodi koji oslobađaju etilen gas, kao što su jabuke, citrusi i banane, ubrzaće razgradnju luka, kao i voće bogato vlagom kao što su dinje i krastavci. Upijajuća priroda luka takođe znači da lako upija mirise. Najbolje ih je držati podalje od aromatičnih i mirisnih namirnica, poput đumbira – kaže Alibrandi.

S druge strane, sastojci poput putera i sira mogu da apsorbuju arome luka, zbog čega je ključno čuvati narezani luk u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.

Bonus video:

01:13

SPECIJALNI GOST S NEVEROVATNOM PRIČOM: Prvi put igrao balet, uporedo dok ga je gledao! Opisao ovaj fenomen, PA DAO SAVET PLESAČIMA

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.