NIKAD NE BISTE POGODILI ZAŠTO NASTAJU MLADEŽI: Ako tokom vremena promeni BOJU I OBLIK, znajte da se DEŠAVA OVO
Mladež, Foto: Namik Taha Egilli / Alamy / Alamy / Profimedia

vaŽno

NIKAD NE BISTE POGODILI ZAŠTO NASTAJU MLADEŽI: Ako tokom vremena promeni BOJU I OBLIK, znajte da se DEŠAVA OVO

Iznenadna pojava mladeža može biti normalna pojava, ali može ukazivati i na to da je u pitanju vrsta raka kože, melanoma

Objavljeno:

Mladeži ili nevusi su uobičajene izrasline na telu koje su uglavnom bezopasne, a nastaju usled prekomerne reprodukcije ćelija melanocita. Većina mladeža se formira tokom detinjstva i adolescencije, ali se novi mladeži mogu pojaviti tokom života.

Iznenadna pojava mladeža može biti normalna pojava, ali može ukazivati i na to da je u pitanju vrsta raka kože, melanoma. Neophodno je pratiti razvoj mladeža i njihov izgled, a kada dođe do bilo kakvih promena posetiti dermatologa.

Zašto se formiraju?

Odrasla osoba ima u proseku između 10 i 45 mladeža po telu. Mladeži mogu biti spljošteni, u nivou kože ili podignuti, a mogu ličiti na bradavice i iz njih izrasti dlaka. Nove mladeži nastaju kada se melanociti, ćelije koje proizvode pigment u koži, umnože i prošire, a kao rezultat toga na koži nastaju braon izrasline koje su upravo uzročnici melanocita.

Pored toga, na iznenadnu pojavu mladeža mogu uticati brojni spoljni faktori kao što su:

Mladež
foto: Profimedia

izlaganje UV zracima opekotine od sunca genetika oslabljen imuni sistem svetao put trudnoća (sa promenama nivoa hormona, mogu se pojaviti novi madeži, a postojeći mogu povećati veličinu ili promeniti boju)

Kako prepoznati opasan mladež?

Benigni mladeži su često pravilnog okruglog oblika, dok su melanomi asimetrični i nešto veći. Takođe, jedan melanom može imati više različitih boja, nepravilnih ivica koje mogu biti svetlije boje.

Pored toga, melanom menja oblik i boju tokom vremena i može biti osetljiv na dodir ili krvarenje. Važno je pratiti promene mladeža jer ako se na vreme otkrije, melanom se može izlečiti.

Dakle, iznenadna pojava mladeža može se desiti u bilo kom uzrastu i nije uvek opasna. Na to utiče niz spoljnih faktora, a važno je pratiti izgled i promene mladeža i na vreme posetiti dermatologa. Pravovremeno uklanjanje sumnjivog mladeža može sprečiti pojavu raka kože.

13:45

SAVET DERMATOLOGA KOD OPEKOTINA KOŽE: Šta da radite kada izgorite na suncu?

(Espreso/N1/N1 Zagreb)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.