OVO SIGURNO DOVODI DO VRHUNCA SVAKU ŽENU: Muškarci, ovo MORATE DA UPAMTITE, to je CENTAR ŽENSKOG ZADOVOLJSTVA
Ilustracija, Foto: Profimedia

upamtite

OVO SIGURNO DOVODI DO VRHUNCA SVAKU ŽENU: Muškarci, ovo MORATE DA UPAMTITE, to je CENTAR ŽENSKOG ZADOVOLJSTVA

Istraživanja i priča o tački G počinju još od četrdesetih godina prošlog veka

Objavljeno: 21:50h

Već neko vreme se pominje tačka G kao centar ženskog zadovoljstva, a odskora se priča i o tretmanima za njeno podmlađivanje.

Šta je istina, a šta mit? Da li stvarno postoji? I šta uopšte predstavlja?

Istraživanja i priča o tački G počinju još od četrdesetih godina prošlog veka. Ime potiče od prvog slova prezimena nemačkog ginekologa Grafenberga i prvobitno se zvala Grafenbergova tačka, a onda je postala opštepoznata kao tačka G.

Ima je, nema je…

Prvobitno je opisana kao jedno polje u vagini koje, kad se stimuliše, dovodi do vaginalnog orgazma koji se razlikuje od klitoralnog, koji nastaje stimulacijom klitorisa. Radovi su pominjali da je nastavak klitorisa, da je paralela prostati, da prilikom njene stimulacije nastaje ženska ejakulacija, tj. izliv veće količine tečnosti prilikom orgazma.

Orgazam, Seks
foto: sakkmesterke / Alamy / Alamy / Profimedia

Što se tiče lokacije, opisuje se da je smeštena na prednjem zidu vagine, na 2 do 5 cm od otvora iza mokraćnog kanala i bešike.

Pošto se anatomija žena jako razlikuje, ne može precizno da se locira. Onda su stigli opisi da je tu sluznica vagine blago hrapava, kao pomorandžina kora.

Razni specijalisti bavili su se tačkom G. Radovi su bili na osnovu ispitivanja grupe pacijenata i njihovih opisa. Zvanična medicina nije imala ništa da kaže o tački G jer godine istraživanja, koje su uključivale ultrazvuk, magnet i histopatologiju, nisu dokazale da postoji posebno definisan organ zvani tačka G.

Svi radovi su sugerisali da se deo nerava klitorisa pruža i na prednji zid vagine.

Postojanje tačke G i bavljenje njome je prešlo u ruke seksologa, terapeuta, medija.

Pomama za tretmanima

Velika priča o tački G počela je pre dvadesetak godina. Prvo su postojale šeme kako je naći, pa saveti za specijalne položaje u seksu, a onda je počela proizvodnja specijalnih vibratora za tačku G i velike rasprave. Naravno, to je još jedan izvor frustracije za žene. Kako ja nemam tačku G i zašto, ako je imam, kod mene ne radi? I da li to znači da sam u problemu? Bez obzira što su žene anatomski jako različite i što je nauka objasnila da tačka G kao takva ne postoji po definiciji, pomalo je zavladala histerija, sa sve seansama kako da unapredimo tačku G.

Seks
foto: Printscreen/Youtube/TheNaturalLifestyles

Početkom veka u Americi je krenula pomama za tretmanima za tačku G. Morate je pronaći i unaprediti ili niste u trendu. A šta može biti gore od toga?

Počeli su tretmani tačke G prirodnim kolagenom. U lokalnoj anesteziji ubrizgavao se kolagen. Ideja je bila da se popunjavanjem tkiva kolagenom dobije na elastičnosti tkiva i da se time poveća senzacija. Takve intervencije su se radile sve češće. Konačno, 2007. godine Američko udruženje ginekologa i opstetričara objavljuje da nema nikakvog medicinskog rezona za odobrenje ove procedure, koja nije ni efektivna, a ni dovoljno sigurna. Takođe, proceduru nije odobrila ni FDA, a uz to je navela i moguće komplikacije, kao što su infekcija, bolni odnosi i stvaranje ožiljka.

Urolozi presudili – ne postoji tačka G

Bez obzira na to, istraživanja su se nastavila. Neka su govorila da su to produžena nervna vlakna klitorisa, neka da i u velikom mozgu postoji pandan tački G koji se stimuliše prilikom stimulacije tačke G.

Seksolozi su 2009. godine objavili da ni sve žene koje veruju u postojanje tačke G ne mogu da je lociraju, da postoji vaginalni orgazam i da postoji različita distribucija nerava duž vagine, ali da istraživanja nisu dokazala evidentno postojanje tačke G.

Zaključak je da seksolozi dozvoljavaju još priče o tome.

Seks
foto: Sergiy Tryapitsyn / Panthermedia / Profimedia

Urolozi su, posle skoro sto godina istraživanja, konačno stavili tačku na priču o tački G: „Nije pronađena nijedna struktura u vagini koja se može definisati kao tačka G.”

I ako je nemate, ne brinite

Pošto mi malo kasnimo, a i početkom veka još uvek smo se bavili inflacijom i tek završenim ratovima, nije bilo mesta za tretmane tačke G.

Sada su kod nas eksplodirale ove intervencije. Ali, kod nas se rade hijaluronom. To čak nema ni puno logike. Hijaluron je supstanca koja vezuje vodu i pravi volumen. Ako je G-tačka nervni završetak, onda ga otok pre može otupeti nego stimulisati. Mada, dobro zvuči. Malo u lice, malo u vaginu i – garantovana je večna mladost.

Ali, ako ćemo iskreno, devet decenija priče o tački G, uglavnom od strane muškaraca, samo su nam donele nevolju. Ako je nisam pronašla, znači da sa mnom nešto nije u redu!?!

E, pa da znate – sa vama je sve ok i ako nemate tačku G. Možda hijaluron neće naštetiti, a možda ćemo posle davanja tolikih para ekspresno pronaći tačku G.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/Tosamja)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.