ORGANI SE POSLE SMRTI RASPADAJU, ALI JEDAN JE VEČAN: Nemaju ga svi ljudi, evo o čemu se radi
Ilustracija, Foto: Profimedia

pažnja

ORGANI SE POSLE SMRTI RASPADAJU, ALI JEDAN JE VEČAN: Nemaju ga svi ljudi, evo o čemu se radi

Tokom narednih meseci raspadanja, boja tela postaje braon zbog oksidacije gvožđa u krvnim sudovima

Objavljeno: 20:31h

Kada nastupi smrt, telo čoveka propada postepeno, a nekim organima su potrebne godine, pa čak i decenije, da bi potpuno nestali.

U telu mrtvaca, nakon drugog dana, šire se mikrobi koji proizvode toksične gasove neprijatnog mirisa, što izaziva karakterističan podbuli izgled. Ponekad se javlja voda na dnu kovčega, što je rezultat otpuštanja tečnosti iz mozga, koji čini 70 odsto vode.

Sahrana, Groblje
foto: Profimedia

Tokom narednih meseci raspadanja, boja tela postaje braon zbog oksidacije gvožđa u krvnim sudovima, a tkivo polako postaje kašaste kozistencije.

Nakon godinu dana odeća se razgrađuje, a nakon deset godina, ukoliko je okruženje vlažno, počinje složena hemijska reakcija koja pretvara salo u telu u supstancu poput sapuna - poznatu pod imenom mrtvački ili grobni vosak.

Nakon 50 godina, tkivo nestaje, ostavljajući kožu i tetive.

Groblje
foto: Profimedia

Tokom naredne tri decenije, dakle 80 godina nakon smrti, ostaju samo kosti, a posle toga kolagen u kostima znatno opada, pa kosti propadaju i pretvaraju se u prah.

Čak i kad svi delovi tela nestanu, zubi su organ koji ostaje nepromenjen, naravno, ukoliko ga preminula osoba ima, navodi Business Insider.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.