POSNA SLANA LENJA PITA KOJA SE OBAVEZNO SPREMALA ZA SLAVU: Domaće testo - najbolje predjelo koje će oduševiti goste
Posna lenja pita, Foto: Printscreen/Youtube/ Готовь! С Милой Гришкевич

ukus za desetku

POSNA SLANA LENJA PITA KOJA SE OBAVEZNO SPREMALA ZA SLAVU: Domaće testo - najbolje predjelo koje će oduševiti goste

Posna slana lenja pita od domaćeg testa se obavezno spremala za slavu, a to je najbolje predjelo koje će oduševiti goste

Objavljeno: 18:52h

Sneg uveliko pada i u Beogradu, a ovo hladno vreme nas vuče ka praznicima koji dolaze.

Najlepše nam je kad odemo kod baka i deka na selo, pa uživamo u starinskim slanim i slatkim specijalitetima.

Jutro kod njih ne može da se zamisli bez vruće seljačke proje koja samo njima ispadne najbolje moguća.

Ono što naši stari još bolje prave jeste lenja pita, a sada je pred vama posna slana verzija.

Možete da je poslužite i za slavu, jer će gosti biti prezadovoljni takvim ukusom, a i to će biti nešto novo za njih.

Crni luk
Crni lukfoto: Printscreen/Youtube/ Готовь! С Милой Гришкевич

Sastojci i recept su sada pred vama:

Za testo je potrebno:

240 g brašna

260 ml vode

1/2 kašičice soli

Crni luk i šargarepa
Crni luk i šargarepafoto: Printscreen/Youtube/ Готовь! С Милой Гришкевич

50 ml ulja

1 kašičica šećera

10 g praška za pecivo

Za nadev je potrebno:

susam za posipanje

500 g kupusa

Crni luk, šargarepa, i kupus
Crni luk, šargarepa, i kupusfoto: Printscreen/Youtube/ Готовь! С Милой Гришкевич

1 kašika ulja

70 g luka

15 g peršuna

70 g šargarepe

biber po ukusu

1/2 kašičice soli

1/4 kašičice šećera

Pravljenje testa za posnu lenju pitu
Pravljenje testa za posnu lenju pitufoto: Printscreen/Youtube/ Готовь! С Милой Гришкевич

Ovo je priprema:

Iseckajte crni luk i izrendajte šargarepu, pa u tiganju zagrejte ulje i ubacite ih. Kratko prodinstajte, pa dodajte iseckan kupus.

Promešajte, pa dodajte so, šećer i biber. Promešajte, poklopite i dinstajte na laganijoj vatri oko 10 minuta.

Dodajte seckani peršun, promešajte, pa dinstajte još par minuta i ostavite da se ohladi.

Filovanje posne lenje pite
Filovanje posne lenje pitefoto: Printscreen/Youtube/ Готовь! С Милой Гришкевич

U brašno dodajte so, šećer i prašak za pecivo. Sipajte vodu i ulje, pa zamesite testo za lenju pitu.

Izlijte polovinu testa za lenju pitu u pleh obložen pek papirom, stavite nadev sa kupusom, pa rasporedite ostatak testa.

Parče posne lenje pite
Parče posne lenje pitefoto: Printscreen/Youtube/ Готовь! С Милой Гришкевич

Pospite susamom lenju pitu i pecite na 180°C oko 40 minuta.

Pokrijte je peškirom i ostavite da se ohladi.

Bonus video:

01:46

Ovako je proteklo kuvanje porodice Nikić

(Espreso/Stvar ukusa/J.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.