OVAJ LEK KOJI SRBI UZIMAJU PRODUŽAVA BOLEST: Pijemo ga na SVOJU RUKU, a doktori UPOZORAVAJU KOLIKO JE OPASAN
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ BEST HOMEMADE RECIPES

paŽnja

OVAJ LEK KOJI SRBI UZIMAJU PRODUŽAVA BOLEST: Pijemo ga na SVOJU RUKU, a doktori UPOZORAVAJU KOLIKO JE OPASAN

Pravilno uzimanje antibiotika u određenim vremenskim intervalima omogućava održavanje terapijske koncentracije leka u krvi, što je ključno za uspešnost terapije.

Objavljeno: 09:16h

Rezistencija na antibiotike predstavlja ozbiljan problem sa kojim se suočava čitavo čovečanstvo. Nedovoljno pravilna primena antibiotika, uključujući neadekvatnu upotrebu u odnosu na obrok, prekidanje terapije i samoinicijativno uzimanje antibiotika, doprinosi razvoju otpornosti na ove lekove. Ova pojava smanjuje mogućnosti za uspešno lečenje bakterijskih infekcija, objašnjava mr.ph.spec. Bojana Letić, farmaceut.

Pandemija Covid-19 dodatno je uticala na problem rezistencije na antibiotike. Istraživanja su pokazala da su osobe zaražene Covid-19 infekcijom značajno češće koristile antibiotike u poređenju sa osobama koje nisu imale ovu infekciju. Ovo je postavilo pitanje opravdanosti korišćenja antibiotika kod virusnih infekcija, imajući u vidu da antibiotici ne deluju na viruse. Nepravilna upotreba antibiotika može dovesti do razvoja antibiotske rezistencije, stvarajući dodatne izazove u lečenju infekcija.

Uloga Farmaceutske komore Srbije u pravilnoj primeni antibiotika

Tablete, Lekovi, Uzimanje lekova, Magnezijum, Lek, Pilule, Uzimanje pilula, Lečenje
foto: Profimedia

Farmaceutska komora Srbije razvila je uslugu izdavanja antibiotika kako bi pružila pacijentima neophodne informacije o pravilnoj primeni ovih lekova. Cilj ove usluge je da farmaceuti pruže individualno prilagođene informacije i uputstva kako bi motivisali građane da se pridržavaju propisane terapije, čime bi se smanjila verovatnoća za razvoj antibiotske rezistencijem, prenosi "Mondo".

Svaki antibiotik zahteva određeni režim doziranja kako bi bio efikasan. Pravilno uzimanje antibiotika u određenim vremenskim intervalima omogućava održavanje terapijske koncentracije leka u krvi, što je ključno za uspešnost terapije. Preskakanje doza ili nepravilni intervali uzimanja mogu dovesti do nedovoljne koncentracije leka u krvi, odlažući rešavanje zdravstvenih problema i doprinoseći razvoju antibiotske rezistencije.

Antibiotike treba uzimati onoliko dana koliko je propisao lekar, čak i ako simptomi bolesti nestanu pre isteka terapije. Prekid terapije može dovesti do razvoja antibiotske rezistencije, otežavajući lečenje i stvarajući izazove za buduće infekcije. Važno je voditi računa o načinu primene antibiotika u odnosu na obrok, kao i o mogućim interakcijama sa hranom i pićem. Neki proizvodi poput mleka, grejpfruta i alkohola mogu uticati na resorpciju i metabolizam antibiotika, te je važno pridržavati se preporuka farmaceuta i lekara.

02:24

PEDIJATAR OTKRIO LEK ZA ŠUGU: Ne kupajte se 5 dana, a onda namažite OVO! Parazit se širi na rođendanima: Proverite šaku deteta

(Espreso/republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.