ROBI VILIJAMS PATI OD MUŠKE MENOPAUZE, A OVO MU JE BIO 1. SIMPTOM: Stručnjaci OBJANSILI šta je razlikuje od ŽENSKE
Ilustracija, Foto: Profimedia

muška menopauza

ROBI VILIJAMS PATI OD MUŠKE MENOPAUZE, A OVO MU JE BIO 1. SIMPTOM: Stručnjaci OBJANSILI šta je razlikuje od ŽENSKE

Robi Vilijams priznao je da boluje od muške menopauze, a evo koji simptomi su bili prvi

Objavljeno:

Menopauza ne pogađa samo žene. Dobro ste čuli! Ona može da se odrazi i kod muškaraca. Postavlja se pitanje da li su simptomi isti ili slični kao kod pripadnica lepšeg pola? Obično kod žena se javljaju naleti vrućine nakon 40-te godine, ali da li isto osećaju i muškarci?

Pevač Robi Vilijams samo je jedan u nizu (poznatih) muškaraca koji je otvoreno govorio o svojoj borbi sa "muškom" menopauzom ili andropauzom, kako se stručno naziva. On je eksluzivno u intervjuu za "The Sun" rekao da se "istrošio" i da sada ima menopauzu. Inače, muška menopauza može da se razvije kod muškaraca u kasnim 40-im i ranim 50-im godinama i karakteriše je pad nivoa testosterona.

Tipični simptomi uključuju promene raspoloženja, gubitak intimnog nagona i mišićne mase, poteškoće sa spavanjem i loše kratkoročno pamćenje.

Robi Vilijams
foto: Dragan Udovičić

Ipak, dr Čana Džejsena, endokrinolog sa Imperijal koledža u Londonu, kaže za The Sun da je upoređivanje menopautze kod muškaraca i žena pomalo problematično. Kod muškaraca, pad nivoa hormona se dešava postepeno od 30-te godine. Međutim, kod nekih muškaraca pad nkivoa testosterona se dešava mnogo brže, a to je obično zbog faktora načina života kao što su ishrana ili istorija bolesti, objašnjava dr Čana.

Uobičajeni uzroci "muške menopauze" uključuju bolesti srca, nekontrolisani dijabetes tipa dva, gojaznost, nedovoljno spavanje i konzumiranje previše alkohola. Jedina važna razlika je ta da se kod većine muškaraca, andropauza može u potpunosti sprečiti, dok kod žena ne.

Nivo testosterona raste tokom puberteta, obično između 10-te i 14-te godine. To uzrokuje da dečaci imaju veće mišiće, dublje glasove i dlake na licu. Hormon takođe pomaže testisima da stvaraju semenu tečnost. Nivoi testosterona dostižu vrhunac sa 20 godina, pre nego što polako padaju za oko jedan procenat svake godine. Ljudi koji pate od niskog testosterona obično doživljavaju debljanje i ginekomastiju, takođe poznate kao muške sise. Ali kod većine muškaraca, to je prilično neprimetno. Međutim, u teškim slučajevima, neki pate od erektilne disfunkcije. Ali za razliku od žena, ove hormonske promene ne čine muškarce neplodnim.

Bonus video: Poznati Bogradski ginekolog krenuo mercedesom na policajca

00:46

Poznati Bogradski ginekolog krenuo mercedesom na policajca

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.