OVE NAMRINICE OBAVEZNO MORATE DA KUVATE PRE KONZUMIRANJA: Srbi jednu TAMANE sirovu, a ona je puna opasne BAKTERIJE
Namirnice, Foto: Printscreen/Twitter/@garafat87

Obratite pažnju

OVE NAMRINICE OBAVEZNO MORATE DA KUVATE PRE KONZUMIRANJA: Srbi jednu TAMANE sirovu, a ona je puna opasne BAKTERIJE

Mnoge namirnice sve vreme ustvari jedemo pogrešno

Objavljeno:

Znamo da treba da izbegavamo sirovo meso i jaja, ali postoji mnogo drugih namirnica koje svakako treba skuvati ili na drugi način termički obraditi pre jela, i to sa opravdanim razlogom, kaže Ana Todorović, specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar, a ovo su upravo te namirnice.

Viršle su polugotov proizvod

Viršle su čest izbor za doručak ili večeru, a mnogi su uverenja da su zapakovane viršle već skuvane, što nije tačno. To je polugotov proizvod. U procesu prenosa i skladištenja može da pokupi listeriju, opasnu bakteriju koja se uništava samo ponovnim kuvanjem.

Viršle, Krompir, Hot dog
foto: Printscreen/ Youtube/ CookingSimply

Sveže mleko

Iako smo željni kvalitetnog mleka, treba imati na umu da tek pomuzeno mleko može biti izvor zaražavanja opasnim bakterijama, salmonelom i ešerihijom koli. Ove bakterije se uništavaju pasterizacijom i zato je jedino pasterizovano mleko potpuno bezbedno za upotrebu.

Krompir izaziva nadutost

Krompir spada u namirnicu koja mora dobro termički da se obradi. U suprotnom, može da izazove nadutost i probavne smetnje zato što sadrži skrob koji ne može da se vari. Krompir koji duže vreme stoji na vlažnom i toplom mestu može da pozeleni, a tada se u njemu razvija otrovna materija solanin. Na sreću, taj toksin je termolabilan i termičkom obradom se razgrađuje.

Krompir
foto: Printscreen/Facebook/Tasty

Od patlidžana vrebaju alergije

Ovo povrće je puno vitamina C, K, B6, tiamina, niacina, fosfora, bakra, magnezijuma, dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalijuma i mangana, ali sadrži i otrov solanin kog najviše ima u mladim plodovima patlidžana. Iako biste smetnje osetili tek ako pojedete veću količinu mladog patlidžana, zbog potencijalnih alergijskih reakcija zdraviji je kada se termički obradi.

Oprezno sa klicama

Važi mišljenje da se klice raznih biljaka jedu sirove. Međutim, pravilo je da, ako se biljka koja bi izrasla iz klica kuva, onda i njenu klicu treba termički obraditi. Suprotno važi za plodove koje inače jedete sirove, pa se i njihove klice, koje su po pravilu tanane, mogu jesti sirove. Ostale kratko prokuvajte na pari. Kako se klice uzgajaju na vlažnim i toplim mestima, bakterije se brzo razmnožavaju, pa ih pre jela dobro isperite pod mlazom vode.

Gorki bademi nisu za jelo

Obični bademi koje uobičajeno koristimo imaju brojne zdravstvene koristi, dok gorki bademi sadrže cijanovodonik, pa in ne treba jesti. Najčešće se koristi njihov ekstrakt u malim količinama kao dodatak aromi kolača ili likera.

BONUS VIDEO

01:59

OVAKO ĆETE ZNATI DA LI KUVATE ZDRAVO! Debata vegeterijanke i kuvara na Kurir TV: Da li je meso zdravo?

(Espreso/Zena.blic/Branka Gajić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.