OVAKO U BEČU SPREMAJU NJIHOVU POPULARNU ŠNICLU: Austrijski gurmani OTKRILI RECEPT zlata vredan, u ovome je CAKA
Bečka šnicla, Foto: Printscreen/Youtube/Najbolji domaći recepti

topi se u ustima

OVAKO U BEČU SPREMAJU NJIHOVU POPULARNU ŠNICLU: Austrijski gurmani OTKRILI RECEPT zlata vredan, u ovome je CAKA

Meso pripremljeno na ovaj način je hrskavo spolja, a topi se u ustima

Objavljeno:

Bečka šnicla je tradicionalno austrijsko jelo koje svi volimo, ali samo retki su zadovoljni kako ispadne kada ga spremaju kod kuće. Uz naše savete za odabir mesa i trikove za njegovu pripremu dobićete obrok za pamćenje.

Neke istorijske pretpostavke govore u prilog tome kako je bečka šnicla nastala u Beču u 18. veku i tako dobila ime, dok druge tvrde da su je Austrijanci u 19. veku uvezli iz Italije, prenosi portal ViennaUnwrapped.com.. Reč je o italijanskom jelu koje veoma liči na bečku šniclu koje se zove kotoleta ala milaneze.

Bez obzira na to koja je teorija tačna, jedno je sigurno: za bečku šnicu zna cela planeta i ona je obožavano jelo, ne samo u Austriji, već i širom sveta.

Kako biste je što bolje pripremili u svom domu dajemo vam nekoliko korisnih saveta za pripremu.

Bečka šnicla
Bečka šniclafoto: Printscreen/Youtube/ Dozus Cook

Koje meso izabrati

Kada idete u kupovinu mesa, imajte na umu da je najbolje meso za pripremu sočne bečke šnicle - teletina, i to od buta. Profesionalci but seku na poseban način u obliku leptira (Der Schmetterlingsschnitt).

Drugi najbolji izbor za meso je svinjetina, pa mnogi češće kupuju svinjetinu umesto teletine jer ima povoljniju cenu pa pripremaju bečku svinjsku šniclu. Samo je bitno da je dobro izlupate kuhinjskim čekićem da bude debljine do pola centimetra.

Naravno, kao opcija postoji i ćureće te pileće belo meso, međutim, ono nema dovoljno jak ukus kao teletina i svinjetina, pa je to još jedan razlog zašto ih je bolje izbegavati ako želite sočnu bečku šniclu pripremljenu na tradicionalan način.

Dodatni saveti

Panirajte meso redosledom brašno-jaja-prezle

Za poseban šmek u smesu s jajima dodajte malo neutralne pavlake

Ako želite da dobijete hrskavije meso, propržite ga dva puta

Za bolji ukus svakako uz ulje ubacite puter u istoj količini

Ovo jelo se priprema u dosta masnoće - zato ima tako zlatnožutu boju i karakterističan talasasti izgled

Vreme pripreme:

30 minuta

Sastojci:

4 teleće šnicle

4 kašike brašna

5 kašika prezle

2 jaja

malo neutralne pavlake

so, biber

mast ili ulje

limun za serviranje

Spremanje bečke šnicle
Spremanje bečke šniclefoto: Printscreen/Youtube/ Dozus Cook

Priprema:

1. Po mesu nakapajte nekoliko kapi ulja i stavite ih između dva lista providne folije, teistucite čekićem za meso ili teškom tepsijom.

2. Napravite nekoliko kratkih rezova na mesu, pa posolite i pobiberite s obe strane.

3. Pripremite tri tanjira - jedan sa brašnom, drugi s jajima umućenim s neutralnom pavlakom i prstohvatom soli, a treći sa prezlama.

4. Šnicle lagano obložite brašnom s obe strane, pa ih umočite u jaja i prekrijte prezlama.

5. Uverite se da prezle pokrivaju cele šnicle.

6. Odmah pržite meso u tiganju na masti (originalni bečki način) ili u ulju.

7. Obratite pažnju da ima dovoljno masnoće jer meso treba da pluta i stavite ga tek kad je dobro ugrejano,

8. Okrenite šnicle bar jednom dok ne porumene s obe strane i ne dobiju jednoličnu zlatnobraon boju (pecite ih 3-4 minuta sa svake strane).

9. Ispečene šnicle stavite na brus da upije višak masnoće.

10. Servirajte uz krišku limuna, zelenu salatu te toplu ili hladnu krompir salatu.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.