NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA SOČAN FRANCUSKI KROMPIR: Kremast, lagan, a bogat ukus - gosti će olizati tanjir (VIDEO)
Francuski krompir, Foto: Printscreen/youtube/ Jamie Oliver

topi se u ustima

NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA SOČAN FRANCUSKI KROMPIR: Kremast, lagan, a bogat ukus - gosti će olizati tanjir (VIDEO)

Dauphinois krompir je specijalitet poreklo iz francuske, a reč je o jelu od tansko isečenog krompira i luka koje se kuva u izdašnoj količini pavlake za kuvanje

Objavljeno:

Zbog svoje složene, duge pripreme ljudi često preskaču ovaj ukusni obrok, ali je proslavljeni britanski kuvar Džejmi Oliver osmislio daleko brži način da ga spremite, a da budete podjednako ukusan. Na njegov način ovaj specijalitet od krompira se sprema za svega pola sata, a on garantuje da će se topiti u ustima, a da će korica i dalje biti hrskava.

Džejmi je ovaj specijalitet predstavio kao savršeno jelo ako nemate vremena, a i dalje želete da pojedete nešto što ima odličan ukus. "Napraviću najukusniji, najlepši dauphinoise krompir, kremast, gust, sirast, koji se topi u ustima, apsolutno je predivan. Obično bi trebalo nekoliko sati da se skuva, ali "prevariću" ga izbog načina na koji ću ga spremiti biće gotov mnogo brže", objasnio je slavni kuvar.

Recept vam donosimo u nastavku, a zbog specifičnog postupka pripreme imajte na umu da vam je neophodan pleh ili posuda koja može da se koristi i na rerni i u šporetu.

Potrebni sastojci:

  • 1 luk
  • 1 kg krompira
  • 1 muskatni oraščič (za rendanje) ili koristite izrendan iz kesice
  • dva čena belog luka
  • četiri inćuna (opciono)
  • 75 grama parmezana
  • dva sveža lovorova lista
  • svež ruzmarin, majčina dušica i žalfija (ili drugi začini po želji)
  • 300 ml pavlake ili krem za kuvanje
  • maslinovo ulje po potrebi
  • so, biber

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

Luk isecite na kolutove. Oljuštite i operite krompir, pa ga isecite ga na tanke kolutove.

Krompir i luk stavite u veliki pleh za pečenje, začinite prstohvatom morske soli i bibera. Povrće prelijte pavlakom za kuvanje. Dodajte svežu majčinu dušicu i lovorov list. Zatim narendajte malo muskatnog oraščića i izgnječite čenove belog luka. Ako koristite inćune, sitno ih iseckajte i rasporedite po krompiru. Dodajte i začinsko bilje, te dve kašike maslinovog ulja.

U posudu sipajte 300 ml ključale vode, pokrijte dobro aluminijskom folijom i ostavite na rerni da se kuva oko šest minuta na umerenoj temperaturi. Uklonite foliju, preko celog krompira dodajte izrendani parmezan, pa krompir prebacite u rernu da se peče oko 15-ak minuta na 220 stepeni ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

BONUS VIDEO

02:10

NAJJEDNOSTAVNIJA PILETINA KOJA BUDI SVA ČULA! Recept koji će obožavati svi ukućani: Brzo, lako i ukusno!

(Espreso/zenablic/Stefana Pavlović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.