EVO KOLIKO SOLI JE DOVOLJNO NA 5 KG SLANINE DA BI ČVARCI BILI UKUSNI: Samo STARI SRBI znaju ovu TAJNU, naučite i vi
Čvarci, Foto: RINA

saznajte

EVO KOLIKO SOLI JE DOVOLJNO NA 5 KG SLANINE DA BI ČVARCI BILI UKUSNI: Samo STARI SRBI znaju ovu TAJNU, naučite i vi

Pogledajte koje greške obično pravite i zbog toga vam čvarci nikad ne uspeju

Objavljeno:

Ako volite domaće čvarke lako možete da ih napravite kod kuće. Još ako imate i kiseli kupus zimska gozba je pred vama. Bitno je samo da kupite dobru sirovu slaninu i da imate veći lonac. Samo pazite da ne napravite ove tri greške.

Nepažljivo sečenje slanine

Ukus čvaraka u velikoj meri zavisi od pripremnih radnji! Ne prepuštajte sečenje slanine slučaju, čak ni amaterima. Preveliki komadi slanine neće se dobro otopiti, a premali komadići će vam dati suve, tamne i pretvrde čvarke.Idealna mera? Isecite kocke 2,5 do 3 centimetra veoma oštrim nožem. Uverite se da su svi delovi jednaki tako da se pravilno istope otprilike u isto vreme.

Spremanje slanine za čvarke
Spremanje slanine za čvarkefoto: Printscreen/RTS

Treba mešati – stalno!

Čvarci su rezultat topljenja svinjske slanine u kazanu ili metalnom loncu. S obzirom da se radi o izuzetno masnoj hrani, mnogi zaboravljaju da je potrebno i mešanje.Štaviše, iskusni majstori znaju da tokom prvih pola sata topljenja sadržaj lonca treba skoro neprekidno mešati. Na taj način ćete podstaći masnoću da se topi, sprečićete slaninu da zagori i zalepi se za dno šerpe.

Preterivanje sa mlekom

Zlatno braon boju mirisnog svinjskog čipsa čvarci duguju mleku koje se dodaje na početak otopljene slanine. Tačnije, kada mast počne da se pojavljuje na površini lonca.Previše mleka će potamniti čvarke, a premalo će ih ostaviti bledim.

Spremanje čvaraka
Spremanje čvarakafoto: RINA

Idealnu boju garantuje idealan odnos: na pet kilograma isečene slanine dodaje se pola decilitra mleka.Preporučuje se, ako volite hrskave, da ih ne solite u fazi topljenja. Ako pak to uradite tokom prženja čvarci će ostati hrskavi poput čipsa.

Savet plus:

Soljenje čvaraka pre može rezultirati gumenom i mekanom teksturom.Čim se mast izbistri, a čvarci su postali rumeni, vadite ih. Gotovi su. Od 5 kilograma slanine dobićete 1 kg čvaraka i 3 kg masti.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/City Magazine)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.