ZBOG OVE GREŠKE KOJU SRBI PRAVE RADIJATORI TROŠE VIŠE I PLAĆATE SKUPLJE RAČUNE: Prestanite da radite OVO i UŠTEDITE
Radijator, Foto: Profimedia

savet

ZBOG OVE GREŠKE KOJU SRBI PRAVE RADIJATORI TROŠE VIŠE I PLAĆATE SKUPLJE RAČUNE: Prestanite da radite OVO i UŠTEDITE

Loles savetuje da, šta god da radite, prvo stavite mokru krpu ispod radijatora da uhvati prašinu kako se ne bi podigla

Objavljeno:

Najveći potrošači po pravilu tokom zime su grejna tela, i taj trošak ne možemo da izbegnemo. Ali postoje greške koje nesvesno pravimo, a zbog kojih nam na kraju meseca iznos računa za struju bude mnogo veći nego što bi trebalo.

Lako je uočiti prljavštinu i prašinu na radijatorima jer se većina čestica u vazduhu taloži u žlebove i rebra umesto na vidljivu ploču. Iako se malo prašine može činiti bezopasnim za efikasan rad vaših radijatora, stručnjak za grejanje upozorio je na veliki uticaj koji to može imati na račune.

Vodoinstalater za centralno grejanje Džon Loles objašnjava da prašina između rebara radijatora konvektora može sprečiti izlazak toplote, što znači da će radijatori morati da rade više i duže da bi zagrejali prostorije u vašem domu.

Radiajtor
Radiajtorfoto: Profimedia

Za čišćenje radijatora nije preporučljivo koristiti krpe, jer one samo rasipaju čestice prašine, ali stručnjaci preporučuju korišćenje usisivača. Ako nemate specijalizovani nastavak, možete pokušati da ga improvizujete – na primer, na vrh cevi usisivača zalepite plastične slamčice (i dobro ih pričvrstite), ili stavite kartonsku rolnu od papirnih ubrusa ili toalet papira koji možete stisnuti na kraju.

Sledeći korak je mehaničko uklanjanje nečistoća. Loles savetuje da, šta god da radite, prvo stavite mokru krpu ispod radijatora da uhvati prašinu kako se ne bi podigla. Ako su rebra uska, možete pokušati da obmotate lenjir, ili neki drugi tanak i čvrst predmet krpom i prođete kroz pukotine. Za panele radijatora koji su preuski da bi nastavak za čišćenje mogao da prođe, koristite fen za kosu, ali sa hladnim vazduhom.

Spoljašnji deo radijatora treba oprati vlažnom, a zatim suvom krpom. „Ponekad toplota može prouzrokovati da se prljavština i prašina zalepe za zid iznad radijatora. Zato je važno očistiti i zid iza radijatora“, zaključuje Džon Loles.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.