DOKTOR JANKOVIĆ UPOZORIO SRBE NA LEKOVE PROTIV PREHLADE: Neki mogu da izazovu KRVARENJE, a OVE nikako ne uzimajte
Ilustracija, Foto: andriy popov panterhermedia profimedia

obratite pažnju

DOKTOR JANKOVIĆ UPOZORIO SRBE NA LEKOVE PROTIV PREHLADE: Neki mogu da izazovu KRVARENJE, a OVE nikako ne uzimajte

Iako je sezona prehlada, ne bi trebalo tek tako da posegnemo za lekovima

Objavljeno: 22:40h

Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu kaže da bi lekove, kada su neophodni, trebalo koristiti u manjim dozama, što je kraće moguće, a to pogotovo važi za starije osobe:

- Lekovi za snižavanje temperature, osim paracetamola, smanjuju protok krvi kroz bubrege i sluzokožu želuca, pa mogu pogoršati funkciju bubrega ili izazvati želudačni čir sa krvarenjem kod osoba koje inače imaju neko oboljenje tih organa ili su veoma stare - priča naš sagovornik. - Lekovi koji razređuju sekret u bronhijama mogu da uzrokuju krvarenje iz sluzokože želuca kod veoma starih osoba i osoba koje inače imaju neko oboljenje želuca. Kapi za nos sa vazokonstriktorima mogu dovesti do skoka krvnog pritiska ako se preterano primenjuju.

Apoteka, Srbija, Lekovi
foto: Profimedia

Naš sagovornik posebno napominje da astmatičari nikako ne bi smeli da koriste nesteroidne antiinflamatorne lekove kao što su ibuprofen, diklofenak, metamizol, meloksikam i slično, jer oni mogu izazvati astmatski napad usled većeg stvaranja supstanci koje izazivaju upalu disajnih puteva.

- Kada je o antibioticima reč lekari ne bi trebalo da ih propisuju za prehladu, a ako ih propišu, najčešća neželjena dejstva su ospe na koži, posebno ako se pije amoksicilin i pojava dijareje zbog poremećaja bakterijske flore u crevima - kaže prof. Janković.

Samo mirovanje

Profesor Janković kaže da prehlada kod prethodno zdravih osoba obično prolazi za nekoliko dana, bez ozbiljnih posledica:

- Najvažnije je da obolela osoba miruje za vreme infekcije kako ne bi došlo do komplikacija na drugim organima, najpre na srcu. Od lekova najčešće nije potrebno ništa primenjivati, pogotovo ako je temperatura tela ispod 38 stepeni celzijusa.

Za vreme prehlade najmasovnije se kupuju lekovi koji se izdaju bez recepta. To su lekovi za snižavanje temperature i smanjenje bola, kao što su paracetamol, ibuprofen, diklofenak, i drugi. Zatim, lekovi koji razređuju sekret u disajnim putevima, kao što su acetilcistein i karboksicistein, i sprej ili kapi za nos sa vazokonstriktorima, koji "otpušavaju" nos, jer dovode do smanjenja otoka sluzokože nosa. Sve tri grupe lekova treba koristiti samo ako se mora, u što manjim dozama, jer mogu imati značajna neželjena dejstva.

BONUS VIDEO

03:44

KAKO JE DOŠLO DO TOGA DA ONKOLOŠKI LEKOVI U VREDNOSTI OD 350.000 EVRA BUDU ZAMENJENI CITOSTATICIMA?

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.