DOKTORKA TVRDI DA OVE 3 NAMIRNICE KOLIKO GOD JELI, NE GOJE: Drže sitost satima, a ni gram se neće zalepiti za vas
Namirnice, Foto: Profimedia

korisno je znati

DOKTORKA TVRDI DA OVE 3 NAMIRNICE KOLIKO GOD JELI, NE GOJE: Drže sitost satima, a ni gram se neće zalepiti za vas

Nova istraživanja ukazuju na to da nije važno samo šta jedete, već je važno i kada jedete

Objavljeno:

Obedovanje kasno uveče povezano je sa većom stopom gojaznosti, čak i kada su svi drugi faktori pod kontrolom. Nina Vujović, istraživač u programu hronobiologije u Brigham and Women's bolnici u Bostonu, bila je jedan od autora studije upravo na tu temu.

"Otkrili smo da kada se jede četiri sata kasnije to pravi značajnu razliku za naše nivoe gladi, način na koji sagorevamo kalorije nakon što jedemo i način na koji skladištimo masti", rekla je Vujović prošle godine za "Harvard Health Publishing".

Pa, šta onda raditi kada smo gladni na kraju dana? Naravno, nije rešenje zaspati praznog stomaka ili preskočiti večeru iako se sat približava ponoći, no treba pažljivo izabrati namirnice za kojima ćete posegnuti.

Džanin Bouring, doktor naturopatije, nedavno je na društvenim mrežama podelila koristan video u kome je objasnila koje su jedine namirnice koje možete jesti noću, a da pritom neće negativno uticati na vašu kilažu ili zdravlje. Zapravo, one dolaze sa velikim prednostima!

"Grickanje ili jelo kasno uveče nije ono što preporučujem. Ali, ako to radite, ovo su jedine tri namirnice koje preporučujem za noć", savetuje Bouring.

1. Orašasti plodovi

Orašasto voće poput lešnika, badema ili makadamije je odličan izbor za kasne večernje sate. Mera treba da bude jedna šaka orašastih plodova.

"Ovo su sjajne namirnice jer vam daju malo proteina i zdravih masti, tako da nećete biti gladni pre spavanja", objašnjava ova doktorka.

Podsetimo, orašasti plodovi pozitivno utiču na zdravlje arterija, smanjuju rizik od hipertenzije, smanjuju nivoe lošeg holesterola, rizik od krvnih ugrušaka, upale povezane sa srčanim oboljenjima...

Orasi, Orašasti plodovi
foto: printscreen/youtube

2. Semenke

"Stvari poput tahinija ili semenku suncokreta su odlične jer su pune minerala što može da vam pomogne da bolje spavate", kaže dr Džanin.

Semenke su slične orašastim plovodima po svom nutritivnom profilu; bogate su vlaknima, zdravim mastima, proteinima, vitaminima... Sve dok vodite računa o veličini porcije možete uživati u ovoj hranljivoj grickalici.

Zlatno mleko
foto: Printscreen/Youtube/OSvemuiSvacemu

3. "Zlatno" mleko

Ova doktorka na kraju preporučuje i ispijanje šolje zlatnog mleka pre spavanja. Ovaj napitak se pravi od kurkume, cimeta i biljnog mleka, a po želji ga možete obogatiti i sa još začina.

"Zagrejte ga i popijte neposredno pre spavanja. Fantastčan je za odličan noćni san, ima sve prednosti antioksidanata iz kurkume i deluje antiinflamatorno", zaključuje ona.

BONUS VIDEO

05:28

OVE NAMIRNICE SA SLAVSKE TRPEZE SU NAJVEĆA PRETNJA PO ZDRAVLJE! Stručnjak za ishranu: Kancerogene su, povećavaju šečer i pritisak!

(Espreso/zenablic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.