KUVARICA OTKRILA RECEPT ZA BRZINSKI RIBANAC IZ TEGLE: Kada vam se prijede KISELI KUPUS ovo je najbrže REŠENJE
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/UradiSamaIdeje

recept

KUVARICA OTKRILA RECEPT ZA BRZINSKI RIBANAC IZ TEGLE: Kada vam se prijede KISELI KUPUS ovo je najbrže REŠENJE

Ovo je najbrže rešenje ako vam se prijede kiseli kupus

Objavljeno:

Najbolje je napraviti manju količinu kupusa ribanca kako biste bili sigurni da se neće pokvariti ili da ćete morati da ga bacate.

Zima bez kiselog kupusa i kupusa ribanca je nezamisliva. Iako ga možete kupiti i u prodavnici, najbolji ukus kiselog kupusa dobićete ako ga sami pravite kod kuće.

Od kupusa ribanca prave se najukusnije salate i podvarak, pa bi za njega trebalo uvek da napravite mesta na polici. Danas vam donosimo recept za manju količinu kupusa ribanca.

Potrebno je da se isecka kupus, posoli, a potom da se utrlja so. Nakon toga se stavlja u teglu i potapa vodom. Kupus će početi da oslobađa sopstvenu tečnost, stvarajući svoju salamuru. Posle 3-10 dana kiseli kupus biće fermentisani spreman za konzumaciju.

Fermentisan kiseli kupus može da se čuva u podrumu ili frižidru mesecima, a uz to je veoma zdrav. Napravite manju količinu kupusa ribanaca koju nećete bacati! Ako niste sigurni koliko vode i soli treba da dodate, donosimo vam recept koji će rešiti sve nedoumice.

Sastojci:

  • 1 srednja glavica kupusa
  • 1,5 kašika soli
  • 1 kašika kima (opciono)
Kiseli kupus
foto: Printscreen/Youtube/ Jaca kuva

Recept za manju količinu kupusa ribanca:

Sa kupusa najpre uklonite uvele listove, pa isecite na četvrtine i jezgro isecite. Potom usitnite kupus, a onda ga prebacite u veću činiju i pospite solju. Rukama sjedinite kiseli kupus i so. Ovaj proces bi trebalo da traje oko 5-10 minuta. Po želji, možete dodati i kim. U sterilisane staklene tegle stavljajte kupus ribanac, a povremeno nabijte rukom iseckani kupus. Nemojte cediti tečnost koju kiseli kupus ispušta. Možete ga prekriti listovom kupusa kako biste bili sigurni da je seckani lupus potopljen u tečnosti. Trebalo bi da na list kupusa stavite manji i teži predmet kako bi stiskao kupus. Teglu pokrijte krpom, a onda pričvrstite gumicom. Tokom naredna 24 sata pritiskajte povremeno težim predmetom kupus. Ako nakon 24 sata tečnost nije narasla iznad kupusa, rastvorite 1 kašičicu soli u 1 šoljici vode i dodajte toliko da potopite kupus. Kupus ribanac držite na tamnom mestu na temperaturi između 18-23°C. Svakodnevno proveravajte da li je kupus potopljen u tečnost i po potrebi stiskajte čvrstim predmetom. Nakon 3 dana isprobajte. Proces fermentacije traje od 3 do 10 dana. Možete primetiti mehuriće ili penu na vrhu što je uobičajen deo procesa fermentacije. Ako primetite buđ, skinite delove na kojima se uhvatila i proverite da li je vaš kupus ribanac potpuno potopljen u tečnost. Ostatak kupusa koji nije uhvatila buđ može da se jede. Kada kupus ribanac fermentira, skinite krpe i gumice, stavite poklopac i skladištite u frižideru. Do 2 meseca (ili duže) kupus ribanac može se čuvati na ovaj način. Možete napraviti posnu čorbu od kupusa ribanca.

Bonus video: KUPUS NIKAD SKUPLJI! Cena duplo veća! Velike suše dovele do REKORDNIH CIFARA

02:32

KUPUS NIKAD SKUPLJI! Cena duplo veća! Velike suše dovele do REKORDNIH CIFARA

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.