SVI PRAVIMO VELIKU GREŠKU KAD SIPAMO OMEKŠIVAČ, ZATO VAM SE VEŠ USMRDI I PRE NEGO ŠTO GA IZVADITE: Izneverovaćete
Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

SVI PRAVIMO VELIKU GREŠKU KAD SIPAMO OMEKŠIVAČ, ZATO VAM SE VEŠ USMRDI I PRE NEGO ŠTO GA IZVADITE: Izneverovaćete

Previše deterdženta može začepiti posudu za deterdžent i uzrokovati neprijatan miris, dok previše omekšivača može prouzrokovati da se odeća teže ispira

Objavljeno:

Da li vam se ikada desilo da nakon pranja veša u mašini, umesto sveže i mirisne odeće, dobijete neprijatan miris koji ne možete da definišete? Verovatno jeste, ali ne brinite, niste jedini.

Jedan od glavnih uzroka neprijatnog mirisa veša može biti prekomerna upotreba deterdženta ili omekšivača. Previše deterdženta može začepiti posudu za deterdžent i uzrokovati neprijatan miris, dok previše omekšivača može prouzrokovati da se odeća teže ispira.

Važno pažljivo pročitati doze navedene na pakovanju i koristiti mernu posudu. Takođe, ukoliko su vaše stvari jako prljave, preporučuje se korišćenje načina pranja ili pokretanje 2 ciklusa.

Omekšivač za odeću može učiniti da tkanina postane baršunasta i olakšati peglanje, ali se tokom vremena može smanjiti i apsorpcija tkanine. Zbog toga je bolje ne koristiti ga za pranje peškira, sportske odeće ili drugih predmeta od mikrovlakana, elastina ili spandeksa.

Ispoštujte ovo ako želite da vam veš bude mekan i mirisan

omekšivač
foto: Andy Selinger / Avalon / Profimedia

Još jedan uzrok neprijatnog mirisa veša može biti prekomerno pranje teksasa. Proizvođači teksasa savetuju da se odustane od mašinskog pranja kako bi se sačuvala boja duže, a ako se ipak odlučite za pranje u mašini, optimalan interval između dva pranja je 2 do 6 meseci, u zavisnosti od toga koliko često nosite farmerke i karakteristika vašeg tela. Loše održavanje mašine za veš takođe može dovesti do neprijatnog mirisa i belih mrlja na odeći. Da biste to sprečili, potrebno je redovno čistiti mašinu, isprazniti je u što kraćem roku nakon svakog pranja, ukloniti preostali deterdžent iz gume na vratima, kao i redovno sušiti pregradu za deterdžent. Takođe, jednom mesečno se preporučuje da se mašina "upaliti na prazno" sa deterdžentom i sirćetom za dezinfekciju. Nemojte zanemariti ni način na koji sušite veš, jer on može uticati na njegov kvalitet. Nikako ne koristite previše automatsko sušenje, jer ono može učiniti da vaša odeća brže izbledi i istroši se. Takođe, nemojte kačiti pletene i vunene predmete na žicu za sušenje, već ih sušite na peškiru na vodoravnoj površini kako bi zadržali svoj oblik. Da biste izbegli neprijatan miris veša, neophodno je da vodite računa o svim ovim faktorima prilikom pranja i sušenja. Takođe, ne zaboravite da redovno čistite i održavate mašinu za veš kako bi bila u optimalnom stanju.

01:23

IMATE PROBLEM SA GREJANJEM? Ovo je RAZLOG zašto su vam MLAKI radijatori u stanu (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.