SVAKI VERNIK MORA DA URADI OVU STVAR NA ARANĐELOVDAN: Veruje se da OSTVARUJE ŽELJE i to u čas kada se NEBO otvara
Aranđelovdan, Foto: RINA

VEROVANJA

SVAKI VERNIK MORA DA URADI OVU STVAR NA ARANĐELOVDAN: Veruje se da OSTVARUJE ŽELJE i to u čas kada se NEBO otvara

Pravoslavni vernici danas slave Svetog arhangela Mihaila, slavu u narodu poznatu kao Aranđelovdan

Objavljeno:

Domaćinstva koja slave moraju za danas imati slavsku sveću, kolač, koji se mesi u domu u kojem se proslavlja i naravno žito.

Sveti arhangel Mihailo, simbol je borbe protiv zla i na ikonama i freskama prikazan je kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.

Njegov kult nastao je u 3. veku i razvio se najpre u Frigiji. Kao praznik, Aranđelovdan je ustanovljen vek kasnije, u vreme Silvestera Prvog Rimskog i Patrijarha Aleksandra Aleksandrijskog. Kao krsnu slavu, Aranđelovdan su slavili Car Dušan Silni, Stefan Nemanja i njegovi sinovi. Slava je Saborne crkve u Beogradu.

Slava, Slavska trpeza, srpske slave
foto: Nebojša Mandić, Zorana Jevtić, Filip Plavčić, Beta

U narodu se veruje da vreme na Aranđelovdan pokazuje kako će biti tokom cele zime i proleća. Veruje se da ovaj zimski svetac luta prerušen u prosjaka i usmerava nevernike na pravi put. U nekim krajevima Srbije smatraju ga i zaštitnikom stočara.

Danas obavezno otiđite u crkvu i zapalite sveću. Molite se svom anđelu. Na ovaj dan tražite od anđela da ispuni vašu najdublju i najvažniju želju. Otvorite dušu i srce, delite radosti i tugu i na kraju se zahvalite. Nebo prima molitvu ceo dan.

BONUS VIDEO

00:06

SVE JE SPREMNO ZA VESELJE! Živojinovići slave Aranđelovdan, a evo ko je zavijao SARME! Žito, vino, sveća i ikona na stolu (FOTO)

(Espreso/srbijadanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.