KAKO KORISTITI NUTRITIVNI KVASAC U KUVANJU
Ilustracija, Foto: Promo

promo

KAKO KORISTITI NUTRITIVNI KVASAC U KUVANJU

Da li ste u potrazi za prirodnom hranom, baziranoj na 100% biljnoj bazi bez mlečnih sastojaka,
holesterola, sa malo masti i još manje soli? Onda je kvasac savršen odabir, jer ispunjava sve navedene
uslove, a uz to pruža i bogate hranljive materije.

Objavljeno:

Koji su benefiti nutritivnog kvasca?

Sigurno ste nekada čuli za nutritivni kvasac, ali da li ste pokušali da ga koristite u svakodnevoj upotrebi? Ako niste vreme je da se upoznate sa svim prednostima koje on donosi.

Nutritivni kvasac je bogat izvor vitamina B kompleksa, esencijalnih aminokiselina i proteina, koji su veoma značajni za opšte zdravlje organizma. Osim toga, nutritivni kvasac često se koristi kao biljni dodatak hrani, pružajući zdravstvene benefite zahvaljujući prisutnosti beta-glukana. Njegov bogat nutricionistički profil čini ga popularnim izborom među vegetarijancima i veganima kao zamena za sir i druge namirnice životinjskog porekla.

Nutritivni kvasac je sličan vrsti kvasca u hlebu ili pivu. To je prosto kvasac koji više ne može da podiže testo jer mu je procesom pasterizacije deaktivirana funkcija fermentacije. Međutim, nutritivni kvasac čuva sve svoje originalne nutritivne vrednosti.

Kakav je ukus nutritivnog kvasca i kako se koristi?

Nutritivni kvasac ima široku lepezu ukusa. Većina ljudi bi rekla da je sličan siru, što znači da ima bogat ukus. Njegov slani ukus je odličan kao začin svakom jelu bez dodavanja soli.

Nutritivni kvasac se može koristiti u obliku praha, pahuljica ili granula. Svaki je jednako hranljiv, ali ukus i aroma mogu da se razlikuju u zavisnosti od toga kako je kvasac uzgajan, grejan, pasterizovan i sušen da bi se dobio prah, pahuljice ili granule.

Kako god da ga koristite, nutritivni kvasac će dodati blag i prijatan ukus svim vašim omiljenim jelima.

Koristite nutritivni kvasac kao sir

Nutritivni kvasac može da bude odlična zamena za parmezan u pesto sosu, na primer. A možete da ga koristite i u obliku pahuljica kao bilo koji rendani sir koji volite. Koristite ga u kombinaciji sa kremastim sastojcima da biste dodali mast koja nutritivnom kvascu nedostaje.

Pospite ga preko pizze, nafilujte palačinke od heljdinog brašna i otopite ga sa sveže napravljenim kokicama i sir vam nimalo neće nedostajati.

Ali, čak i ako niste na ishrani bez mlečnih proizvoda ili vegan, nutritivni kvasac je svakako dragocen sastojak u kuhinji jer je mnogo više od zamene za sir.

Koristite nutritivni kvasac kao izvor proteina

Više od polovine sastava nutritivnog kvasca čine kvalitetni proteini pogodni za vegansku ishranu, uz kvalitet poput mesa. Najveći preostali deo čine vlakna i skrob, što nutritivnom kvascu daje sastav i teksturu kao zamenu za meso, mlečne proizvode ili ribu.Lako je dodati nutritivni kvasac u pastu, pirinač ili pire krompir, ali kako zameniti ćufte ili kajganu?

Promo
foto: Promo

Nema potrebe za kompletnom zamenom. Zamenite polovinu jaja u smesi nutritivnim kvascem, pola kilograma mlevenog mesa, četvrtinom hleba i nutritivnim kvascem. Možete da dodate i nešto masti jer ih nutritivni kvasac gotovo i nema u poređenju sa mlevenim mesom ili jajima. Nutritivni kvasac je dobar u ribljem tartaru ili sočivu zato što, pored toga što je hranljiv, bogat proteinima i lak za upotrebu, nutritivni kvasac dodaje i poseban ukus.

Pustite mašti na volju

Začini su čarobni dodatak svakom jelu i često najbolje čuvana tajna kuvara. Nutritivni kvasac ima jedinstven ukus. Složen, a blag i prijatan, tako da je odličan u svakom receptu.

Napravite marinadu od omiljenog bilja i začina i dodajte kašiku nutritivnog kvasca u prahu. Umešajte nutritivni kvasac u nadev za krompire ili povrće. Takođe možete da napravite i ukusnu tortu bogatu proteinima tako što ćete šećer zameniti nutritivnim kvascem.

Bilo da već koristite nutritivni kvasac ili tek počinjete da istražujete, uvek postoji nešto novo što možete da otkrijete kad je reč o kuvanju uz pomoć nutritivnog kvasca.

#poweredbyyeast

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.