STRUČNJAK IZ RUSIJE OTKRIO ŠTA VAM SE DEŠAVA AKO STALNO OSEĆATE GLAD: Postoje 3 GLAVNA UZROKA i nimalo NISU NAIVNI
Devojka koja ne prestaje da jede, Foto: Profimedia

pažnja

STRUČNJAK IZ RUSIJE OTKRIO ŠTA VAM SE DEŠAVA AKO STALNO OSEĆATE GLAD: Postoje 3 GLAVNA UZROKA i nimalo NISU NAIVNI

Stručnjaci ističu i da je jedan od bitnijih faktora stalne gladi i vreme u koje obedujete

Objavljeno:

Osećate glad čim otvorite oči i tako celog dana? Postoji razlog. Iako postoji hrana nakon koje ćete uvek osećati da niste dovoljno „napunili“ stomak, postoje i neki drugi razlozi, malo složeniji, a koji vam nikako ne dozvoljava da oslabite.

Ruska nutriocionistkinja Irina Borodina navela je četiri razloga zbog kojih osećate glad, čak i kada ste nedavno jeli. Zbog njih je mršavljenje nemoguće!

Hrana
Hranafoto: Tatiana Bralnina / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema rečima nutriocionistkionje, jedan od mogućih faktora koji izazivaju čestu glad je loša ishrana. Kada jedemo previše jednostavnih ugljenih hidrata, to može dovesti do porasta nivoa šećera u krvi, a zatim i njegvovog strmoglavog pada. Takav skok izaziva osećaj gladi vrlo brzo nakon doručka ili ručka.

Druga tri uobičajena uzroka su stres, nedostatak vlakana i zdravih masti. Ako su nivoi kortizola povišeni, osoba želi da konzumira više hrane, uključujući „nezdravu“ hranu, poput brze.

Istovremeno, kad je reč o ishrani, složenim ugljenim hidratima i vlaknima je potrebno duže vremena za varenje, što dovodi do toga da se duže osećate sito. Nutricionistkinja je u ovom slučaju savetovala da jedete više voća, povrća i mahunarki.

Odbijanje hrane
Odbijanje hranefoto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Ona je napomenula i da zdrave masti, koje se nalaze u maslinovom ulju, avokadu, lanenim semenkama, suncokretu i pistaćima, smanjuju upalne procese u organizmu.

Stručnjaci ističu i da je jedan od bitnijih faktora stalne gladi i vreme u koje obedujete. Stara teorija da je nužno večerati pre 18 časova je „pala u vodu“. Ako želite da jedete obilno i da se ne ugojite, optimalno je da sednete za sto oko 19, 19.30 h. Važno je da vodite računa o količini i sastavu namirnica i da ne jedete masnu, slanu ili začinjenu hranu.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.