OVO SE DEŠAVA U ORGANIZMU DOK JEDETE KISELI KUPUS: Kad vidite šta radi SRCU i VISOKOM PRITISKU, ješćete ga ŠTO VIŠE
Kiseli kupus, Foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

paŽnja

OVO SE DEŠAVA U ORGANIZMU DOK JEDETE KISELI KUPUS: Kad vidite šta radi SRCU i VISOKOM PRITISKU, ješćete ga ŠTO VIŠE

Neke od zdravstvenih prednosti kupusa nalaze se u antocijaninima, prirodnim antioksidansima. Antocijanini ne samo da dodaju boju voću (npr. borovnice) i povrću, već mogu i smanjiti upalu.

Objavljeno: 07:31h

Kupus možda nije najatraktivnije povrće, ali je prepun nutritivnih vrednosti koje nam mogu pomoći da se osećamo snažno i zdravo. Od jačanja imunološkog sastava do poboljšanja probave (ponekad s neugodnim rezultatima), kupus zaslužuje mesto za našim stolom.

Ovo uobičajeno lisnato zeleno povrće dolazi u nizu boja, oblika i veličina, a možete ga koristiti za supe, salate, sendviče i još mnogo toga.

Kupus je jedna od onih namirnica koja ima bolji ukus nego što izgleda, a ima čak i veću nutritivnu vrednost nego što ljudi očekuju. Osim toga, svestran je, pristupačan i lako ga je pronaći. I čak ne morate jesti jako puno kupusa da biste imali velike zdravstvene prednosti, kaže dijetetičarka Julija Zumpano.

Zumpano ističe kako kupus može ojačati naše zdravlje.

Bori se protiv upala

Neke od zdravstvenih prednosti kupusa nalaze se u antocijaninima, prirodnim antioksidansima. Antocijanini ne samo da dodaju boju voću (npr. borovnice) i povrću, već mogu i smanjiti upalu.

Hronična upala (dugotrajno oticanje) povezana je s bolestima srca, rakom, reumatoidnim artritisom i mnogim drugim medicinskim stanjima. Pokazalo se da antocijanini pomažu u kontroli upale.

Jača naš imunitet

Vitamin C, takođe poznat kao askorbinska kiselina, čini puno posla za naše telo. Pomaže u stvaranju kolagena i jača naš imunološki sustav. Takođe, pomaže našem telu da apsorbira gvožđe iz hrane biljnog porekla.

Poboljšava probavu

Prepun fitosterola (biljnih sterola) i netopivih vlakana, kupus može pomoći u održavanju našeg probavnog sastava zdravim i doprineti redovnom pražnjenju creva. Potiče dobre bakterije u našim crevima koje štite naš imunološki sustav i proizvode bitne hranjive supstance. To posebno vredi za fermentirani kupus ili kiseli kupus.

Vlakna su neprobavljivi ili apsorbirani ugljikohidrati, pa dodaju masu obrocima i zauzimaju prostor u stomaku, uzrokujući da se brže zasitimo i duže osećamo sitima.

Štiti srce

Kiseli kupus
foto: Natalia Peredniankina / Alamy / Alamy / Profimedia

Antocijanini koji se nalaze u kupusu pomažu više od upale. Naučnici su pronašli 36 različitih vrsta antocijana, u kupusu, što bi ga moglo učiniti izvrsnom opcijom za zdravlje kardiovaskularnog sastava.

Snižava krvni pritisak

Kalijum je mineral i elektrolit koji pomaže našem telu u kontroli krvnog pritiska. Jedna šoljica crvenog kupusa može doneti zdravu količinu kalijuma – čak 6 posto preporučene dnevne vrednosti. To bi moglo pomoći u snižavanju krvnog pritiska, smanjujući rizik od bolesti srca.

Smanjuje holesterol

Previše “lošeg” holesterola ili LDL kolesterola može uzrokovati probleme sa srcem ako se nakuplja u arterijama. Kupus sadrži dve supstance - vlakna i fitosterole (biljne sterole) — koje se nadmeću sa holesterolom za apsorpciju u probavnom sastavu. Oni smanjuju nivo lošeg holesterola i poboljšavaju zdravlje.

Održava zdravlje kostiju i zdravo zgrušavanje krvi

Vitamin K je neophodan za naše dobro stanje. Bez njega bismo bili u opasnosti od razvoja stanja kostiju poput osteoporoze, a krv se ne bi mogla pravilno zgrušavati. Kupus je odličan izvor vitamina K, jedna šoljica osigurava 85% preporučene dnevne vrednosti.

02:32

KUPUS NIKAD SKUPLJI! Cena duplo veća! Velike suše dovele do REKORDNIH CIFARA

(Espreso/srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.