DOKTOR OTKRIO KAKO DA SPREČITE OPADANJE KOSE TOKOM ZIME: Uradite ovo pre nego što OĆELAVITE
Ilustracija, Foto: Profimedia

pažnja

DOKTOR OTKRIO KAKO DA SPREČITE OPADANJE KOSE TOKOM ZIME: Uradite ovo pre nego što OĆELAVITE

Evo kako da sprečite opadanje kose zimi

Objavljeno:

Hladno vreme za sobom donosi brojne negativne strane. Grip, prehlade, manjak sunca, samim tim i pozitivnog raspoloženja, samo su neki od problema. Takođe, zima je povezana sa nizom zdravstvenih problema - uključujući probleme sa kosom.

Veća je verovatnoća da će ljudima opadati kosa u hladnijim mesecima, upozoravaju farmaceuti. Doktor Abas Kanani istakao je da se prekomerni gubitak kose zimi uglavnom javlja zbog suvog vazduha napolju koji uništava svu vlagu iz vlasišta i čini ga suvim.

"Suva kosa i suvo vlasište zajedno mogu izazvati lomljenje, stanjivanje i gubitak kose. Simptomi suvog vlasišta uključuju iritaciju, svrab i ljuštenje", napominje on. Činjenica je da većina ljudi gubi oko 50 do 100 vlasi dnevno, a da to ne primeti. Takođe, dr Kanani ukazuje i na to da nizak nivo vitamina D u tamnijim mesecima takođe može da doprinese trendu opadanja kose u zimskim mesecima.

Opadanje kose
foto: Profimedia

"Telo stvara vitamin D iz direktne sunčeve svetlosti na koži kada je na otvorenom, ali između oktobra i početka marta ne proizvodimo dovoljno vitamina D iz sunčeve svetlosti. Nedostaci vitamina A, B, C, D i E, kao i gvožđa i cinka, isto tako su povezani su sa gubitkom kose", dodaje on.

Šamponi i drugi proizvodi za kosu još jedan su od uzročnika prekomernog opadanja kose, dok je učestalo pranje ključni pokretač suvog vlasišta. Zato, budite sigurni u sastojke koji se nalaze u vašem šamponu i ostalim preparatima za kosu. I ne brinite, zimsko linjanje je uglavnom privremeno, osim ako nije povezano sa ozbiljnim zdravstvenim stanjem, kao što je alopecija.

Bonus video: KOREOGRAFIJA SAMO JEDAN SAT

03:09

KOREOGRAFIJA SAMO JEDAN SAT

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.