LEKARI OTKRILI KOJE SU NAJBOLJE NAMIRNICE ZA SPREČAVANJE MAMURLUKA: Obratite pažnju, neke mogu samo da ga POGORŠAJU
Mamurluk, Foto: Profimedia

ovo nam je trebalo!

LEKARI OTKRILI KOJE SU NAJBOLJE NAMIRNICE ZA SPREČAVANJE MAMURLUKA: Obratite pažnju, neke mogu samo da ga POGORŠAJU

Evo kako neke namirnice utiču na mamurluk i koliko vam mogu pomoći

Objavljeno:

Iako neki tvrde da ispijanje soka od kiselih krastavaca može da ublaži mamurluk, doktor za lečenje zavisnosti Olaleken Otulana kaže da je to samo mit.

"Bolje je piti običnu vodu. Previše soka od kiselih krastavaca bogatog natrijumom može imati negativan uticaj na zdravlje i može povećati zadržavanje tečnosti izazivajući otoke i nadimanje. Smanjenje unosa natrijuma preporučuje se i onima koji žele da snize krvni pritisak. Sirćetna kiselina u soku od kiselog krastavca može samo da pogorša određene probleme sa varenjem, uključujući gasove, nadimanje, bolove u stomaku i dijareju", rekao je on.

Đumbir

Đumbir zaista može pomoći kod mučnine izazvane mamurlukom. Sprovedeno je nekoliko studija u kojima su se simptomi mamurluka ublažili nakon što su pacijenti primili profilaktičke doze đumbira.

Đumbir
foto: Profimedia

"Ako patite od mučnine, đumbir može pomoći u ublažavanju simptoma. Iako deluje, direktna veza između konzumiranja đumbira i smanjene težine mamurluka zahteva više istraživanja", napominje dr Otulana.

Sirova jaja

Jedenje sirovih jaja je definitivno mit, a lekari tvrde da, osim što ne leči mamurluk, može da dovede i do infekcije salmonelom.

Kafa

Iako bi kofein mogao biti primamljiv, posebno ako morate da idete na posao sledećeg dana, stručnjaci kažu da bi kafa zapravo mogla da pogorša mamurluk. Potapanje glave u ledenu vodu

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci ljudi koji uranjaju glave u činije sa ledenom vodom kako bi mamurluk učinili podnošljivijim. Iznenađujuće, zdravstveni stručnjaci su rekli da je to istina i da može pomoći u ublažavanju nekih simptoma.

Domaća supa

Supa na bazi povrća je puna vitamina i minerala, koji mogu pomoći u rehidrataciji organizma, pa se preporučuje kao lek za mamurluk.

Knedle, Supa
foto: Bakina kuhinja

Pržena hrana

Masna i pržena hrana su uobičajene zablude zbog kojih se osećamo još gore. Ona može da uznemiri stomak, zbog čega mamurluk neće biti podnošljiviji.

Lekari savetuju da se konzumiraju namirnice koje sadrže kalijum (banane, pomorandže, kajsije, lisnato povrće, spanać, brokoli, krompir, pečurke i grašak). Voda sa limunom

Iako se nećemo odmah osećati dobro, voda sa limunom će nas hidratizovati i snabdeti telo vitaminom C.

Alkohol

Kaže se da se klin klinom izbija, ali to nije tačno kada je u pitanju pijenje alkohola. Ako se borite sa mamurlukom, nemojte posezati za alkoholom jer samo odlažete neizbežno.

"Još jedno alkoholno piće može malo da normalizuje mozak, ali to je zato što deluje kao sedativ. U početku ćete se osećati bolje, ali samo nakratko i mamurluk će se neminovno vratiti", tvrdi dr Otulana. Jabukovo sirće

Konačno, jabukovo sirće se preporučuje kao lek protiv mamurluka za one koji mogu da ga trpe. Kako se navodi, jabukovo sirće pomaže u obnavljanju pH nivoa, a ima i diuretički efekat i odlično vraća šećer u krvi.

BONUS VIDEO

02:52

LEKOVITOST HIPERBARIČNE KOMORE: Pomaže kod UMORA, MAMURLUKA, ali i mnogo ozbiljnijih OBOLJENJA

(Espreso/b92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.