NAJVEĆI GREH KOJI MOŽETE NAPRAVITI ZA KRSNU SLAVU: Domaćice OVAKAV kolač nikako ne iznosite na trpezu - neoprostivo
Slavski kolač, Foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

ovo morate znati

NAJVEĆI GREH KOJI MOŽETE NAPRAVITI ZA KRSNU SLAVU: Domaćice OVAKAV kolač nikako ne iznosite na trpezu - neoprostivo

U tradiciji srpskog pravoslavnog naroda sačuvan je običaj koji nas izdvaja iz celog hrišćanskog sveta - slavljenje krsnog imena

Objavljeno:

Ovaj praznik, koji je Vaskrsa i Božića, treći najvažniji porodični praznik, je Sveti Sava uvrstio u pravoslavne običaje, a zvanično je ušao u kanon zahvaljujući mitropolitu beogradskom Mihailu 1862. godine.

Proslavlja se u krugu porodice uz najbliže prijatelje i familiju. Svečana trpeza je sada već uobičajena stvar u svim krajevima, ali ono bez čega slava zapravo ne može da prođe i što svaki domaćin mora da obezbedi su slavska sveća, kolač i koljivo.

Slava, Vino
foto: Nemanja Pančić, Profimedia

Pre slave u domu svečara obavlja se vodoosvećenje: sveštenik osvećuje vodu – sveti vodicu; a na dan slave u crkvi, ili u domu, blagosilja koljivo (Koljivo (koliva) je grčka reč za kuvano žito – ovde se podrazumeva kuvana pšenica, pomešana sa šećerom i orasima; u narodu je za koljivo odomaćena takođe grčka reč panajia (što znači svesveta)) i slavski kolač, koji unakrst preseče i vinom prelije.

Dakle, za slavu je potrebno svetiti vodicu svome domu i pripremiti slavski kolač od pšeničnog brašna, slavsku sveću, žito (koljivo), crveno vino, tamjan i zejtin.

Slavski kolač predstavlja žrtvu, ali takvu žrtvu blagodarnosti Bogu, što smo kroz Isusa Hrista i Njegovo stradanje spaseni od propasti, koja bi nas postigla zbog naših grehova.

Slavski kolač
foto: Printscreen

Kolač bi trebalo da se mesei rano ujutru, a domaćice nikako ne bi smele da ga kupuju. Priprema predstavlja neku vrstu rituala kojom se potvrđuje žrtvena tradicija.

Upravo zbog toga, sa posebnom pažnjom prave se i biraju i ukrasi za slavski kolač, koji dodatno doprinose, ne samo lepom izgledu pogače, već i njenoj simbolici.

Obavezna dekoracija je pečat sa slovima IS HS NI KA (koji se naziva i prosfornik ili poskurica), a to je grčka skraćenica od "Isus Hrist pobeđuje". Pravi se pet ovakvih pečata i koji se stavljaju na pet kugli od testa. Na najveću kuglu se prosfornik stavlja na samu sredinu i u njemu se nožićem napravi rupica. Tu se ubode grančica bosiljka. Preostala dekoracija može da bude po želji domaćice.

Ovakva vrsta ukrasa se pravi dan ranije ili nekoliko sati pre pripreme kolača da bi se osušili i postali lakši, jer ako ih pravite kada i slavski kolač propašće kroz testo zbog svoje težine, a i dobićete da vremenu na sam dan proslave.

BONUS VIDEO

02:52

POSKUPLJENJE RIBE TOKOM POSTA I SEZONE SLAVA: Ovo su najtraženije vrste i njihove cene

(Espreso/srbijadanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.