OVO PIVO SRBI SVAKODNEVNO PIJU, A MOŽE DA UGROZI ZDRAVLJE: Ono što su DOKTORI OTKRILI u njemu je UŽASAVAJUĆE
Pivo, Foto: Filip Plavčić

upozorenje

OVO PIVO SRBI SVAKODNEVNO PIJU, A MOŽE DA UGROZI ZDRAVLJE: Ono što su DOKTORI OTKRILI u njemu je UŽASAVAJUĆE

Redovno konzumiranje previše alkohola može da poveća rizik od bolesti, uključujući bolesti srca, jetre i rak. Ali stručnjaci preporučuju umerene količine

Objavljeno: 08:05h

Kraft piva sa nula alkohola mogu postati plodno tlo za razvoj bakterija poput ešerihije koli i salmonele, otkrili su američki istraživači. To znači da bi bilo bolje i pametnije, kako naučnici tvrde, držati se običnog piva u umerenim količinama.

"Tradicionalno pivo se generalno smatra sigurnijim od patogena koji se prenose hranom zbog nekoliko prepreka koje uključuju: koncentraciju alkohola, gorke kiseline hmelja, nizak pH, velike količine otopljenog ugljen-dioksida i niskog nivoa kiseonika", rekla je dr En Čarls Vegdal sa Univerziteta Kornel.

"Kada je jedna ili više ovih prepreka tu, pivo može postati osetljivo na preživljavanje i rast patogena" dodala je.

Bezalkoholnim ili niskoalkoholnim pivima raste popularnost, a njihova prodaja je skočila za 23 odsto tokom prošle godine u poređenju sa prethodnih 12 meseci. Ta pića se često smatraju zdravijom alternativom, jer istraživanja pokazuju da smanjuju štetu koju piće nanosi telu.

Pivo
foto: Profimedia

Najnovija studija, objavljena u časopisu „Journal of Food Protection“, proučila je potencijalnu opasnost koju bezalkoholna piva mogu predstavljati kada je u pitanju utočište bakterija. Istraživači su stavili male količine pet sojeva bakterija uključujući E. coli i salmonelu u bezalkoholna i niskoalkoholna piva.

Piva su zatim stavljena u skladišta na 4°C i 14°C na 63 dana da se vidi hoće li bakterije preživeti. Otkrili su da se one razvijaju u pivu bez alkohola na obe temperature.

Pivo s niskim procentom alkohola od 3,2 posto koje je držano na 4°C nije sadržalo bakterije, ali su male količine njih pronađene na 14°C.

"Ova studija pokazuje potrebu da proizvođači pića daju prioritete i održavaju planove sigurnosti hrane zajedno s praksama specifičnim za proizvođače piva s niskim i bezalkoholnim udelom", istakla je dr Čarls Vegdal.

01:00

Kako se pravilno sipa pivo

(Espreso/City magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.