KUPUS DIJETA TOPI KILOGRAME BOLJE OD SVAKE DRUGE: Veoma je ZDRAVA, a najbolje je što NE GLADUJETE
Kupus, Foto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

SJAJNO

KUPUS DIJETA TOPI KILOGRAME BOLJE OD SVAKE DRUGE: Veoma je ZDRAVA, a najbolje je što NE GLADUJETE

Kupus dijeta kao detoksikacija i put do vitke linije

Objavljeno:

Dakle, odlučili ste brzo da smršate? Možda vas čeka neki važni događaj, možda vam je dojadilo da kuburite sa kilogramima a možda ste samo radoznali kako to izgleda kupus dijeta koja je svoj put našla kako do trpeze, tako i do raznih šala i viceva. Ipak, znajte da je ova dijeta sve osim smešna. Naime, kupus spada u zaista jako zdrave i hranljive namirnice. Pripada porodici povrća pod imenom Brassica, zajedno sa karfiolom, keljom i brokolijem. Može se pronaći po čitavom svetu a, kao što već znate, kod nas posebno.

Iako nije obavezno, za kupus dijetu potražite crveni kupus, jer sadrži najveću količinu vitamina i minerala.

Da li je kupus zdrav?

Itekako!

Bogat je vitaminima K, C, B6, B9 i B1, a sadrži i kalcijum, kalijum i fosfor koji su neophodni za dobro zdravlje. Čak 90% njegove mase je voda, te je on idealan saveznik u borbi protiv kilograma. A u tom ljutom ratu, dobro će vam doći i njegova karakteristika da jača imunitet, pošto sadrži puno vitamina C. Kupus takođe potpomaže varenje jer ima 2,5 grama vlakana na 100 grama, a dodatno sprečava i upalne procese zahvaljujući glutaminu koji efikasno smanjuje upale u telu.

Diejta
Diejtafoto: Iurii Maksymiv / Alamy / Alamy / Profimedia

Kupus održava zdravlje mozga, i to vitaminom K koji pomaže mentalne funkcije i poboljšava koncentraciju. Još jedan od benefita kupusa je taj što povećava energiju pošto sadrži vitamine B kompleksa!

Osnovna pravila kupus dijete

Kupus dijeta svoj „bum“ doživela je 1980-ih godina, a na popularnosti je dobila baš zbog brzih rezultata koji obećavaju 4-7 kilograma manje za samo nedelju dana!

Možete pretpostaviti da je kupus dijeta prilično popularna na našim prostorima. To dugujemo lakoj dostupnosti kupusa, kulturi konzumiranja ove namirnice koja seže daleko u prošlost, kao i niskoj ceni. Pored toga, ovu dijetu karakteriše jednostavnost u pripremi i efikasnost u rezultatima.

Ukoliko se kupus dijeta sprovodi i samo nekoliko dana, to se smatra blagim čišćenjem organizma – toliko je blagorodna za naše zdravlje.

Ipak, za sve vas koji ne znate skoro ništa o kupus dijeti, moraćemo odmah na početku da vas malo razočaramo. Naime, ukoliko ste planirali da dijetu držite uz sarme, kiseli kupus, slatki kuvani kupus ili svežu salatu – sve ono što naš narod voli i često jede – ništa od toga.

Zvezda ove dijete je supa od kupusa! Ona se pokazala efikasnom u skidanju masnih naslaga, kao i u detoksikaciji organizma. Kupus supa se koristila i tokom Prvog svetskog rata za podizanje imuniteta, i to zbog hroničnog i globalnog nedostatka većine namirnica.

Kupus u tegli
Kupus u teglifoto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

Kupus dijeta je brza dijeta za brzo mršavljenje. Podrazumeva konzumiranje supe od kupusa 7 dana. Pored supe, dozvoljene su još poneke namirnice kao što su mleko, voće ili povrće. Dobra vest je da je količina supe koju jedete tokom dijete – neograničena. Ukoliko vam se supa dopada – pravi ste srećnik koji će vrlo brzo postići rezultate. Kupus ne sadrži mnogo kalorija pa je jako teško prekoračiti dnevni unos čak iako se prekomerno jede. Čak 100 grama ovog povrća sadrži svega 25 kalorija, te je rezultat dijete mršavljenje pomoću kalorijskog deficita.

Tokom trajanja kupus dijete odreknite se slatkiša, grickalica, brze hrane i svega onoga što se ne nalazi u preporučenom jelovniku. Važna stavka je da potpuno izbegavate alkohol tokom dijete. Ako ste pili alkohol, sačekajte barem 24 časa da započnete dijetu. Isto toliko, nakon završetka dijete, sačekajte da ponovo počnete da uživate u omiljenom vinu.

Recept za supu od kupusa

Sastojci:

1 zelena paprika

1 veliki paradajz ili 2 dl kuvanog paradajza

5 stabljika celera

1 veliki crni luk

2 kocke za supu

1 velika ili 2 manje glavice svežeg kupusa

4 čaše vode

1 kašika maslinovog ulja

Po želji: 1 kašika žitarica ili mahunarki (sočivo, pšenica, ječam ili suvi grašak)

Priprema:

Mršavljenje
Mršavljenjefoto: Dmitrii Kotin / Alamy / Alamy / Profimedia

Propržite luk na maslinovom ulju. Kada je luk mekan i staklast, dodajte povrće koje ste prethodno iseckali na kocke – celer, paradajz i papriku. Kada omekša, ulijte vodu i ubacite kocke za supu. Kuvati 15ak minuta. Nakon toga, dodajte kupus i kuvajte supu još 10 minuta.

Kupus dodajete na kraju kako bi se najkraće kuvao, da ne bi izgubio svoje hranljive sastojke – minerale, vitamine i vlakna. Supu ne treba soliti, već dodajte suvo ili sveže začinsko bilje po ukusu.

Kupus dijeta jelovnik

Prvi dan se jede samo voće. Osim banana. Dakle, u obzir dolaze lubenice i dinje koje imaju najmanje kalorija, kao i svo drugo voće. Uz to, pijte supu kada god ogladnite ali, ne zaboravite da je uobročena ishrana najzdravija, pa povedite računa da ipak jedete u ustaljeno vreme.

Za drugi dan pripremite povrće. Možete odabrati bilo koje a ni količina nije ograničena! Najbolje rezultate daje lisnato povrće, dok boranija, grašak ili kukuruz malo slabije. Naravno, supa je obavezna!

Treći dan jedite supu, voća i povrća koliko želite. Izbegavajte pečeni krompir iako se uklapa u šablon.

Do sada bi trebalo da ste već 2 do 3 kilograma lakši! Idemo dalje.

Četvrti dan je dan za banane! Pojedite do 3 banane i supu. Dodajte tome i nemasnog mleka koliko želite!

Za peti dan pripremite govedinu i paradajz ali, ne zaboravite supu. Možete pojesti 300-600 grama govedine i do 6 paradajza. Probajte da unesete do 8 čaša vode u toku dana, kako biste isprali višak mokraćne kiseline iz organizma.

Šesti dan na sto ponovo iznosi govedinu i povrće. Možete da jedete koliko želite ali, uvrstite i supu u dnevni jelovnik.

U sedmom danu unosite pirinač i povrće, kao i nezaslađeni voćni sok. I naravno – supu!

Posle nedelju dana strogog pridržavanja kupus dijete, trebalo bi da ste izgubili od 4 do 7 kilograma. Ukoliko je ta brojka veća, pauzirajte sedam do deset dana pre nego što ponovo počnete. Dijetu ponavljajte dok ne dođete do željene kilaže a kasnije po osećaju i želji, jer je ona odlična za detoksikaciju organizma

Od ove dijete gubite kilograme ali, zauzvrat dobijate osećaj lakoće i dodatne energije.

Kupus
Kupusfoto: Printscreen/Youtube/Marina's kitchen

Kupus dijeta priprema

Kao što ste imali priliku da vidite, jelovnik je veoma specifičan. Upravo zbog toga, za idealne rezultate se preporučuje da pripremite svoj stomak i pružite mu podršku tokom trajanja dijete. Najbolji način da to uradite je da uvrstite probiotik u svoju rutinu.

Probiotik EnteroBiotik pružiće svu potrebnu zaštitu vašem stomaku da izađe na kraj sa ovako detoksikacijskom dijetom. On doprinosi očuvanju zdravlja digestivnog trakta i lakšem varenju, što je izuzetno važno kod uvođenja novog režima ishrane. EnteroBiotik pospešuje eliminaciju štetnih bakterija i njihovih toksina, sprečava vezivanje patogenih mikroorganizama, kao i širenje njihovih toksina, i na taj način doprinosi rešavanju stomačnih tegoba i uspostavljanju crevne ravnoteže koja je narušena. Aktivni sastojci iz preparata luče baktericine-enzime koji uništavaju uzročnike bolesti.

Na taj način, sasvim bezbedno i zdravo možete započeti kupus dijetu i uživati u njenim rezultatima i novoj vitkoj liniji!

Bonus video:

03:14

DIJETA PO KRVNIM GRUPAMA JE NA SPISKU PET NAJGORIH NA SVETU?! Nutricionisti upozoravaju na njenu naučnu neutemeljenost

(Espreso/Enterobiotik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.